Latest News

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Δήμαρχος Ύδρας: “Δεν έχουμε ζημιές από τον σεισμό”

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αθήνα, σημειώθηκε  στην Ύδρα...
στις 10:27 το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Γεώργιο Κουκουδάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση δεν προκλήθηκε καταστροφές, ενώ όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ύδρα είναι καλά στην υγεία τους. Μάλιστα όπως είπε ο σεισμός δεν έγινε αντιληπτός από πολλούς εξαιτίας του μεγάλου εστιακού του βάθους.
Δήμαρχος Ύδρας: Δεν υπήρξε καμία κλήση για βοήθεια
 «Δεν έχουμε καμία αναφορά για υλικές ζημιές, ενώ από όσο πληροφορούμαι από τους περισσότερους κατοίκους ο σεισμός δεν έγινε καν αισθητός. Σε επικοινωνία που είχαμε, αλλά και σε επιτόπια επίσκεψη στο εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο που έχουμε στο νησί δεν υπήρξε καμία κλήση για βοήθεια, ενώ και το αστυνομικό τμήμα και το λιμεναρχείο δεν αναφέρουν κάτι. Έχουμε καθησυχαστεί και από τις αρμόδιες δηλώσεις των αρμόδιων επιστημόνων. Είμαστε όλοι καλά», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης.

Μάλιστα όπως είπε σε επίσκεψη που είχε την περσινή χρονιά στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ειδικοί τον διαβεβαίωσαν ότι «η Ύδρα δεν ανήκει σε σεισμολογική περιοχή που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές».
Λέκκας για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ: «Δεν μπορεί να συσχετιστεί με την επιφανειακή σεισμικότητα» 
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για τον μεγάλο σεισμό 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοικτά της Ύδρας το πρωί.    Αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψε 5,1 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια η ένταση της σεισμικής δόνησης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.  

  Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:27 το πρωί, με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ύδρας. Έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας.   

Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 90,1 χιλιόμετρα μεταξύ Ύδρας και Μήλου και όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο σεισμός έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το σημαντικό βάθος: «είναι σεισμός βάθους, έγινε αισθητός βεβαία στην Αττική, στην Αργολίδα, στη Λακωνία, στην Κρήτη και στα γύρω νησιά, δεν μπορεί όμως να συσχετιστεί με την επιφανειακή σεισμικότητα», σημείωσε.  

 «Δεν θα έχουμε ούτε πλούσια μετασεισμική ακολουθία ούτε μεγαλύτερο σεισμό παρακινδυνεύω να πω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» κατέληξε ο κ. Λέκκας.    
Από την δόνηση δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές.