Latest News

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Καταρρεύει η τουρκική λίρα – Πορεία της ισοτιμίας με το ευρώ και το δολάριο (ΓΡΑΦΗΜΑ)


Δίνοντας ένα ευρώ, σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος πριν τρία χρόνια, έπαιρνες 4,1 τουρκικές λίρες. Σήμερα, με 1 ευρώ, παίρνεις... 8,7 λίρες, δηλαδή τα διπλάσια (τουρκικά) χρήματα. 

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, είναι γεγονός. Η πορεία της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος που αποτυπώνεται στα διαγράμματα τα οποία παρουσιάζει το “Παρασκήνιο”, είναι ενδεικτική της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της απειλητικής γείτονος χώρας.

Δεδομένου ότι η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας με το ευρώ, βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του τουρκικού νομίσματος, δεν είναι διόλου απίθανο τις επόμενες μέρες να καταγράψουν οι αγορές νέο ιστορικό ρεκόρ, εάν ξεπεραστεί το 8,78 λιρών ανά ευρώ που είχε σημειωθεί στις 19 Αυγούστου – την Παρασκευή, τελευταία μέρα που λειτούργησαν οι αγορές, η ισοτιμία fixing της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν στις 8,72 λίρες. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην ισοτιμία τουρκικής λίρας – δολαρίου.

Η πορεία της τουρκικής λίρας τον τελευταίο μήνα (πόσες λίρες αγοράζει ένα ευρώ)

Στο γράφημα αυτό, φαίνεται ότι η τουρκική λίρα, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό ιστορικό της ρεκόρ (υψηλό ρεκόρ για το ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας), κοντά στις 8,8 λίρες/ευρώ.

Η πορεία της τουρκικής λίρας τον τελευταίο χρόνο (πόσες λίρες αγοράζει ένα ευρώ)

Στο γράφημα αυτό, φαίνεται η τροχιά κατάρρευσης που έχει ακολουθήσει το τουρκικό νόμισμα το τελευταίο έτος καθώς από το επίπεδο των 6,5 λιρών ανά ευρώ, έχει φτάσει η ισοτιμία το τελευταίο διάστημα στις 8,5 και πλέον τουρκικές λίρες ανά ευρώ.

Η πορεία της τουρκικής λίρας την τελευταία πενταετία (πόσες λίρες αγοράζει ένα ευρώ)

Στο γράφημα αυτό, φαίνεται ότι η ισοτιμία βρισκόταν ως το 2017 σε επίπεδα 3-4 λιρών ανά ευρώ και έκτοτε, έχει υποτιμηθεί πάνω από 50%.