έχει αναζωπυρωθεί, καθώς οι περισσότερες χώρες ετοιμάζονται για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σε κάποιες αυτό έχει γίνει ήδη.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα- η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στο σχολείο, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο. Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει αύριο, Δευτέρα, αναλυτικά τα μέτρα για όλες τις δομές εκπαίδευσης.
Η γενική οδηγία του ΠΟΥ για το θέμα είναι πως τα παιδιά άνω των 12 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα όπου αυτή είναι υποχρεωτική για τους ενήλικες, ενώ ο Οργανισμός σημειώνει ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις αντίστοιχες οδηγίες των τοπικών αρχών. Για τα παιδιά 6-11 ετών ο ΠΟΥ αναφέρει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση μάσκας, ενώ συνιστά να μην τη φορούν παιδιά 5 ετών και κάτω.
Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τις μάσκες στα παιδιά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πως κατέληξε σε αυτές τις οδηγίες αφότου μια διεθνής και διεπιστημονική ομάδα ειδικών αξιολόγησε τις αποδείξεις για τον κορωνοϊό και τη μετάδοση στα παιδιά, όπως και τις περιορισμένες διαθέσιμες αποδείξεις για τη χρήση μάσκας στα παιδιά.
Με βάση αυτό, αλλά και παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από παιδιά 5 ετών και κάτω. Συγκεκριμένα:
«Δεν θα έπρεπε να φορούν μάσκες τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών και κάτω. Αυτό βασίζεται στην ασφάλεια και το συνολικό συμφέρον του παιδιού και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει σωστά μια μάσκα, με την ελάχιστη βοήθεια».
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά 6-11 ετών, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι η απόφαση για τη χρήση μάσκας πρέπει να βασίζεται στους εξής παράγοντες:
αν υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στην περιοχή όπου ζει το παιδί την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και σωστά μια μάσκα την πρόσβαση σε μάσκες, όπως και το πλύσιμο και την αντικατάσταση των μασκών σε συγκεκριμένες δομές (όπως σχολεία και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών) την επαρκή επιτήρηση ενηλίκου και τις οδηγίες προς το παιδί για το πως να φορά, να βγάζει και να φορά με ασφάλεια μάσκες τον πιθανό αντίκτυπο της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς ή γιατρούς τις αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άλλους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά, όπως τους ηλικιωμένους και εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα
Έτσι, ο ΠΟΥ και η UNICEF συμβουλεύουν ότι τα παιδιά 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκα «υπό τους ίδιους όρους με τους ενήλικες, ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να εγγυηθεί η απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους και όταν υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά αν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παιδιά κάτω των 5 ετών μπορούν να φορούν μάσκα, ή να απαιτείται κάτι τέτοιο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι:
«Μπορεί να υπάρχουν τοπικές ανάγκες να φορούν μάσκα τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ή συγκεκριμένες ανάγκες σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν είναι κοντά σε κάποιον που είναι άρρωστος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν το παιδί φορά μάσκα, ο γονιός ή άλλος προστάτης θα πρέπει να είναι σε απευθείας οπτική επαφή, για να επιτηρεί την ασφαλή χρήση της μάσκας».
Τι μάσκα πρέπει να φορούν τα παιδιά
Σχετικά με τον τύπο μάσκας που πρέπει να φορούν τα παιδιά, ο ΠΟΥ απαντά:
«Παιδιά που είναι σε γενικά καλή υγεία μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Αυτό εμποδίζει τον ιό να μεταδοθεί σε άλλους αν έχουν ήδη μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν. Ο ενήλικος που παρέχει τη μάσκα πρέπει να διασφαλίζει ότι η υφασμάτινη μάσκα έχει το σωστό μέγεθος και καλύπτει επαρκώς τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι του παιδιού. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως κυστική ίνωση, καρκίνος ή ανοσοκαταστολή, θα πρέπει- με σε διαβούλευση με τους γιατρούς τους- να φορούν ιατρική μάσκα. Αυτή ελέγχει την εξάπλωση του ιού και την προστασία για αυτόν που τη φορά και συνίσταται για όποιον διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να ασθενήσει σοβαρότητα από την Covid-19».
Πότε δεν πρέπει να φορούν μάσκα
Τέλος, στο ερώτημα αν τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα ενώ παίζουν ή κάνουν σωματικές δραστηριότητες, ο ΠΟΥ απαντά:
«Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν κάνουν αθλήματα ή σωματικές δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, άλματα ή παίζουν σε παιδική χαρά, προκειμένου να μην θέτει σε κίνδυνο την αναπνοή. Όταν οργανώνονται τέτοιες δραστηριότητες για παιδιά, είναι σημαντικό να προτρέπεται η τήρηση όλων των άλλων σημαντικών μέτρων: διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου από τους άλλους, περιορισμός του αριθμού παιδιών που παίζουν μαζί, πρόσβαση σε παροχές για την υγιεινή των χεριών και η προτροπή για τη χρήση τους».