Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μετά τα περισσότερα από 200 ημερήσια κρούσματα για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο ...
και η επιστροφή των νέων από τα νησιά που έκαναν διακοπές.
Κι ενώ από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά 1.272 κρούσματα, η πιθανή μετάδοση του ιού σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τρομάζει. Για το λογο αυτό ελήφθησαν και έκτακτα μέτρα για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.
Αυτή τη στιγμή το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερός το τελευταίο διάστημα.
Αυτό που θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία οι Αρχές είναι η αύξηση των ανθρώπων που χρειάζεται να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ.
Σύψας: Οικοθελής 7ήμερος αυτοπεριορισμός
Υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ήμερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό, επισήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νϊκος Σύψας.
«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο», σημείωσε.
Προβληματισμός για τα σχολεία
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων αρχές Σεπτέμβη και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα.
Επισήμανε πως δεδομένων των συνθηκών είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και έκανα λόγο για την πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.