Latest News

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Φωτιά στο Μάτι: Μήνυση του εμπειρογνώμονα Λιότσιου κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής


Μήνυση κατά του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου κατέθεσε ο δικαστικός εμπειρογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος...
για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής σχετικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.   

Ο εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος καταλογίζει στον πρώην αρχηγό κατάχρηση εξουσίας ενώ η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει αποδέκτες εκτός από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου και κάθε άλλον συναυτουργό (εφόσον αποκαλυφθεί).   

Μεταξύ άλλων η μήνυση του επιπυραγού αναφέρει πως «Επεδίωξε εν γνώσει του με παράνομα εκβιαστικά μέσα να αλλοιώσει το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης μου και να αποτρέψει την δίωξη των πραγματικών υπαιτίων του τραγικού συμβάντος. Αδιαφορώντας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είχε ως αποκλειστική του επιδίωξη την συσκότιση της αλήθειας και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και προσωπικών του συμφερόντων».   

Η μήνυση που κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών αφορά όσα έγιναν λίγες μόνο ημέρες πριν ο μηνυτής παραδώσει ως δικαστικός πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο.   

Στην 32 σελίδων μήνυση του, η οποία ήδη αποτελεί υλικό για έρευνα της Εισαγγελίας για ενδεχόμενες παρασκηνιακές ενέργειες ώστε να μην αποδοθούν ευθύνες για την μεγάλη τραγωδία, ο κ. Λιότσιος αναφέρει ότι η πράξη που αποδίδει στον άλλοτε ανώτερο του έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν την παράδοση του πορίσματος στην Εισαγγελία.   

«Μου υπαγορεύει επί της ουσίας το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης προσπαθώντας να με εξαναγκάσει αφενός μεν να συμπεριλάβω ψευδή στοιχεία, αφετέρου δε να διενεργήσω ελλιπή και πλημμελή έρευνα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μερών.

 Ειδικότερα, αναφέροντας «...με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα στη μια ώρα που έφυγε από κει με την ταχύτητα και το πυροθερμικό φορτίο...» επί της ουσίας προσπαθεί να με εξαναγκάσει να αναφέρω στην έκθεσή μου ότι αιτία της καταστροφής είναι η «ταχύτητα» της πυρκαγιάς, ήτοι το πόσο γρήγορα εξελίχθηκε το φυσικό φαινόμενο, επιδιώκοντας εν γνώσει του να με εξαναγκάσει να μειώσω τον χρόνο που απαιτήθηκε από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων» αναφέρει μεταξύ άλλων στη μήνυσή του ο επιπυραγός.  

 «Είναι εγκληματικό ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, καταχρώμενος την εξουσία που απορρέει από το αξίωμά του να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μου στείλει εναέρια μέσα, με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λιότσος.   

Στην ίδια αναφορά, ο εμπειρογνώμονας αναφέρει ακόμα ότι  αξιωματικοί του ΠΣ άφησαν αβοήθητους συναδέλφους τους κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα ενώ είχαν την δυνατότατα να συνδράμουν και να περιορίσουν την πυρκαγιά (περιπτώσεις Κυθήρων και Μάνης).  

 Επισημαίνεται δε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος προσπάθησε να τον εξαναγκάσει να αναφέρει στην έκθεσή του ό,τι αιτία της καταστροφής ήταν η ταχύτητα της πυρκαγιάς.   Στην μηνυτήρια αναφορά παρατίθενται ακόμη και απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των απειλών και εκβιασμών που δέχθηκε.