Latest News

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Σάλος με τις κρατικές διαφημίσεις σε ανύπαρκτα MME - Η λίστα με τα 1.232 ΜΜΕ που μοιράστηκαν την καμπάνια "Mένουμε σπίτι (ΛΙΣΤΑ)

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν σήμερα μετά τις αποκαλύψεις για ανύπαρκτα sites στα οποία ο Πέτσας και η κυβέρνηση μοίρασαν εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που το ΕΣΥ πάλευε καθημερινά αβοήθητο και με τεράστιες ελλείψεις στην πρώτη γραμμή της “μάχης” με αντίπαλο τον κορωνοϊό.

Στη λίστα που δόθηκε από τον Στέλιο Πέτσα στη δημοσιότητα και δηλώνονται τα ΜΜΕ που έλαβαν κομμάτι απ’ την πίτα της τεράστιας χρηματοδότησης (σ.σ την οποία ανέλαβε να μοιράσει μια ιδιωτική εταιρεία), εμπεριέχεται και site το οποίο δεν λειτουργεί.





Το site λέγεται diavouleusi.gr και εμφανιζόταν, όσες φορές και εάν το επισκεφτήκαμε νωρίτερα, σφάλμα (502 Bad gateway). Προσπαθήσαμε να καλέσουμε και στα τηλέφωνα που βρήκαμε μέσω των στοιχείων που είχαν αποθηκευτεί στη γνωστή ιστοσελίδα waybackmachine, αλλά όχι μόνο δεν λειτουργούσαν αλλά εμφανίζονταν να μην υπάρχουν καν.
Εξακολουθεί ωστόσο στην similarweb, της δημοφιλέστερης και πιο έγκυρης πλατφόρμας για την καταγραφή της επισκεψιμότητας ιστοσελίδων του διαδικτύου, να μην υπάρχει γι’ αυτό κανένα στοιχείο αναγνωσιμότητας. Στη alexa.com, μιας ακόμη γνωστής πλατφόρμας καταγραφής analytics (στατιστικά) ιστοσελίδων, εμφανίζεται να κατέχει τη θέση 3.095.696!
Το τελευταίο online ίχνος του εν λόγω site εντοπιζόταν στις 4 Δεκεμβρίου του 2019. Μήνες δηλαδή πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Το βράδυ της Τετάρτης (10-6-2020), φαίνεται ως δια μαγείας να δημιουργείται νέο ίχνος, περί τις 18:00 το απόγευμα. Δυο ώρες μετά το δημοσίευμα του documentonews.gr.


Εδικότερα, δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η λίστα με τα ΜΜΕ (έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιόφωνα και κανάλια) που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς».
Η λίστα βέβαια δεν λέει και πολλά πράγματα γιατί απουσιάζει το βασικότερο: δεν αναφέρει πόσα χρήματα δόθηκαν στο καθένα. Αυτά, όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα τα μάθουμε το 2021. Εστω και αν ο ίδιος το πιο πιθανό είναι να μη βρίσκεται στη θέση του τότε - δεν είναι δα και τόσο επιτυχημένος, είναι πολλές οι γκάφες του.
Στη λίστα βλέπουμε εφημερίδες, sites, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Απ'  όλη την Ελλάδα. Ειδικά τα sites τα ψάχνουμε ένα προς ένα. Και δεν είναι μόνο κάτι απίθανα ή κάποια άλλα που δεν υπάρχουν καν αλλά είναι και sites που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media. Αυτό από το νόμο απαγορεύεται. Δεν ξέρουμε αν τον κ. Πέτσα τον καλύπτει νομικά κάποια από τις ΠΝΠ της πανδημίας, αλλά ηθικά και πολιτικά είναι ακάλυπτος 100%.

Στη Βουλή ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε γιατί απέκλεισε κάποια ΜΜΕ όπως αυτά του Κώστα Βαξεβάνη. Επειδή, είπε, δεν «λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό».
Ποιος αλήθεια το έκρινε αυτό; Ο ίδιος ο υπουργός ή μήπως η εταιρεία Initiative που διένειμε τη διαφήμιση; Ποιοι αλήθεια έκριναν πως πρέπει να πάρει χρήματα -όπως διαβάζουμε- ο Μένιος Φουρθιώτης με διάφορα ανύπαρκτα sites του και όχι ο Σεραφείμ Κοτρώτσος; Τι είναι άραγε αυτή η Initiative και κρίνει αν κάποιος γράφει fake news ή όχι οπότε του κόβει τη χρηματοδότηση;
Η αίσθηση πλέον είναι πως το ζήτημα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και νομικό.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ