Latest News

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Σάλος με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιεί τους δημοσιογράφους -ΕΣΗΕΑ: Απαράδεκτος διασυρμός

Τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων δημοσιογράφων προκάλεσε το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια...
της πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», βάζει στο “ίδιο σακί” συλλήβδην δημοσιογράφους και ΜΜΕ, που σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης … χρηματίζονται προκειμένου να υμνούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο σποτ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας «αθλιότητα» την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στον κύκλο των αντιδράσεων μπήκαν και δημοσιογραφικές ενώσεις.
ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ
Με ανακοίνωσή της η «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ» καλεί το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ «να βάλει στη θέση του το ΣΥΡΙΖΑ. «Η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το κόμμα που ως κυβέρνηση έκλεισε το Mega, προσπάθησε να εξαφανίσει το ΔΟΛ, εξαθλίωσε το δημοσιογραφικό κλάδο και συναλλάχθηκε με εκλεκτούς του εργοδότες, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μιλά σε τηλεοπτικό του σποτ για ειδήσεις που εξαγοράζονται» αναφέρουν από τη «ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ».
Με αφορμή το βίντεο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη χρηματοδότηση ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» οι δημοσιογράφοι της ένωσης σημειώνουν: «Κατηγορεί συλλήβδην το δημοσιογραφικό κλάδο χωρίς ίχνος ντροπής προφανώς κρίνοντας από πρακτικές που εφάρμοσε κατά κόρον το κόμμα Τσίπρα στο παρελθόν. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημοσιογραφικό κλάδο έχει πρόθυμους κολαούζους του, τους Ενωμένους Δημοσιογράφους της Μαρίας Αντωνιάδου και τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Σταύρου Καπάκου που διοικούν την ΕΣΗΕΑ».
«Αντί να ενδιαφερθούν για την εξαθλίωση των δημοσιογράφων το μόνο τους μέλημα είναι πως θα πάρουν χρήματα οι εργοδότες αλλά και με ποιο τρόπο θα τα πάρουν για να ικανοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και οι δημοσιογράφοι είναι ιδιοκτήτες.
Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή το ανεκδιήγητο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ να διασώσει τη τιμή του κλάδου και να βάλει στη θέση του το ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε το ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει άμεσα το κατάπτυστο σποτ που διανέμει. Ας βρει άλλους τρόπους να λύσει τις διαφορές του με την κυβέρνηση. Τον ενημερώνουμε ότι οι δημοσιογράφοι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ρεπορτάζ, όσο και αν είμαστε εξαθλιωμένοι όσο και αν ενοχλούμε» σημειώνουν από τη ΝΕΑ ΕΣΗΕΑ.
Ενωμένοι Δημοσιογράφοι
Με ανακοίνωσή τους και οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι καταδικάζουν το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει, όπως λένε δημοσιογράφους να χρηματίζονται.
«Οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι καταδικάζουν το βίντεο που προσβάλει τους δημοσιογράφους και τους εμφανίζει να χρηματίζονται.
Από τη πρώτη στιγμή ζητάμε διαφάνεια αλλά και τα κριτήρια επιλογής για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα είναι για μια ακόμη φορά οι δημοσιογράφοι ο εύκολος στόχος».
Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα επιστολή, με την οποία ζητεί συνάντηση για να ενημερωθεί για τα κριτήρια με τα οποία εντάχθηκαν τα ΜΜΕ στις καμπάνιες «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» και «ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» καθώς επίσης και για την πρόοδο του σχεδιασμού όσον αφορά τη στήριξη του έντυπου Τύπου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον κ. Πέτσα έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Ένα από τα μεγάλα προτάγματα της ΕΣΗΕΑ στη δύσκολη εποχή που διανύουμε ως χώρα είναι η στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης και κατ’ επέκτασιν η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι οι καμπάνιες «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» και «ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» ήταν μια σημαντική ενίσχυση για τον Τύπο την τελευταία περίοδο, που τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν δραστικά λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η αξιοπιστία των ΜΜΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφάνεια στην χρηματοδότησή τους, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρατική διαφήμιση.
Όπως γνωρίζετε, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ συνομολογούν στην εκ του προοιμίου του Καταστατικού της Ενώσεως αρχή περί της πολυμορφίας και του πολυδιάστατου του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημερώσεως.
Κύριε Υπουργέ,
Ζητούμε συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να ενημερωθεί για τα κριτήρια με τα οποία εντάχθηκαν τα ΜΜΕ στις καμπάνιες «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» και «ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ». Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την πρόοδο του σχεδιασμού σας για τη στήριξη του έντυπου Τύπου, όπως τον περιγράφετε στην από 19/5/2020 επιστολή σας περί «δυνατότητας στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, με σκοπό την ενίσχυση των εφημερίδων ως πυλώνων δημοκρατίας, πολυφωνίας και πλουραλισμού, καθώς και ποιότητας στο δημόσιο διάλογο».