Το επίδοµα αδείας που θα καταβληθεί στους μιθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το δώρο Χριστουγέννων ...
(που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) δεν αποκλείεται να είναι κατά τι µειωµένα φέτος, για όσους εργαζόµενους µπουν στον µηχανισµό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Το επίδοµα αδείας όπως και το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζονται µε βάση τις τρέχουσες καταβαλλόµενες τακτικές αποδοχές. Με τη λογική αυτή, το πιθανότερο είναι να μειωθούν φέτος για τους εργαζόµενους που θα µπουν στον µηχανισµό, δεδομένου ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει το µερίδιο που του αναλογεί επί των πραγµατικά καταβαλλόµενων αποδοχών, δηλαδή των μειωμένων.
Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων αναλογία με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.
Για παράδειγμα, αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι στα 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Αν το δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές, τότε θα υπολείπεται των 1.000 ευρώ για τους μήνες που ο εργαζόμενος είχε ενταχθεί στον μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Το ζήτημα µένει να διευκρινιστεί πλήρως από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μέσα στον Ιούνιο, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.
«Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του», τόνισε ο υπουργός σε χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά.
Πάντως η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και αναφέρεται στους εργαζόµενους που θα ενταχθούν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αναφέρει πως η µείωση του ωραρίου απασχόλησης έως και 50% θα υπολογίζεται σε εβδοµαδιαία βάση, ενώ η αναπλήρωση κατά 60% του χαµένου εισοδήµατος θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο µισθωτός.
Η ρήτρα προστασίας από τις απολύσεις ισχύει µόνο για τους εργαζόµενους που εντάσσονται στον µηχανισµό και όχι για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργοδότες υποχρεούνται επίσης να διατηρήσουν τους ονοµαστικούς µισθούς των εργαζοµένων που εντάσσονται.
Το κράτος θα καλύπτει «αναλογία του επιδόµατος αδείας και του επιδόµατος Χριστουγέννων, υπολογιζόµενα επί της οικονοµικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των µειωµένων αποδοχών των εργαζοµένων».
Επίσης αποσαφηνίζεται ρητά πως οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών, υπολογιζοµένων επί του αρχικού ονοµαστικού µισθού και για το επίδοµα αδείας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων. Από τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πληρωμένες στο σύνολό τους από τους εργοδότες, θα πρέπει να καταβληθεί πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους. Μένει να διευκρινιστεί στην σχετική ΚΥΑ », αναφέρουν οι ειδικοί.
Δώρο Πάσχα
Μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου, να καταβάλλουν το δώρο του Πάσχα.
Όπως επισημαίνει η σχετική ΚΥΑ «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ`αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση. Το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης».