Latest News

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Έγινε στάχτη το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας- Κάηκε η εικόνα της Παναγίας (ΒΙΝΤΕΟ)

"Λαμπάδιασε" το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας και κάηκε η εικόνα... της Παναγίας.


Η φωτιά που ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το βράδυ της Κυριακής στην Ιερά Μονή Βαρνάκοβας στην Φωκίδα πήρε γρήγορα διαστάσεις.
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν αμέσως στο σημείο.
Συνολικά έδωσαν μάχη 26 πυροσβέστες με 8 οχήματα  και λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα κατάφεραν να θέσουν από έλεγχο την φωτιά.
Η φωτιά έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές, καθώς το εσωτερικό του ναού της Μονής καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ δεν γλίτωσε την καταστροφή η εικόνα της Παναγίας της Βαρνάκοβας.
Είναι η δεύτερη φορά σε λίγα χρόνια που η Μονή πιάνει φωτιά, καθώς είχε εκδηλωθεί άλλη μία στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Οι πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».
Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε , εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.
Ο ναός που χρησιμοποιείται από τότε ήταν ένα παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον ναό υπάρχουν υπόγεια κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού. Ο συγκεκριμένος ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.
Η επόμενη μέρα