Ο ανασχηματισμός, παρά το προσωρινό σιωπητήριο που επέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου, συνεχίζει να απασχολεί τους περισσότερους των υπουργών...
και υφυπουργών.
Η ονοματολογία και η σεναριολογία κυριαρχούν, όπως και η αγωνία βεβαίως.
Ωστόσο οι πιο υποψιασμένοι εκτιμούν ότι οι όποιες «διορθωτικές» κυβερνητικές αλλαγές συνδέονται κυρίως με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της επόμενης περιόδου και ιδιαιτέρως με τη διαχείριση των υψηλών ευρωπαϊκών πόρων της ανάκαμψης στη μετά κορωνοϊό εποχή.
Οπως μεταφέρουν οι γνωρίζοντες, ο Πρωθυπουργός θέλει να «δέσει» την ομάδα των στελεχών που θα σχεδιάσουν και θα εποπτεύσουν την εφαρμογή του σχεδίου επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης της οικονομίας. Θέλει λοιπόν συνεκτική ομάδα, με επάρκεια τεχνοκρατική και πολιτική, ώστε να δρα απερίσπαστη χωρίς τις συνήθεις κομματικές ή άλλες επιρροές.
Επιπλέον, επιδιώκει να συγκεντρώσει πρόσωπα που να πιστεύουν πραγματικά στη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και να είναι σε θέση να την υπερασπίσουν στην πράξη, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις. Για την ώρα πάντως, το όλο θέμα χειρίζεται η τετράδα του Μαξίμου, ήτοι οι κ.κ. Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πατέλης και Δημητριάδης, και στη βάση των αναγκών αυτής της ομάδας θα προκύψουν σε μεγάλο βαθμό οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οπως χαρακτηριστικά λέει ένας εξ αυτών «οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και πρέπει να φθάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε να αποφασίζουμε γρήγορα, αν είναι δυνατόν να συνεννοούμαστε με τα μάτια».
Ο ρόλος του Σταϊκούρα
Διακεκριμένοι υπουργοί πάντως νιώθοντας τη μετατόπιση του βάρους τοποθετούνται διακριτικά προσώρας, δηλώνοντας, αν μη τι άλλο, την αυτονόητη και εκπηγάζουσα από τις αρμοδιότητές τους ευθύνη και συμμετοχή τους στα όποια σχέδια της επόμενης μέρας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος στις ιδιαίτερες συνομιλίες του παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στα όποια σχέδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νωρίς για σχέδια και προγράμματα, ακόμη δεν γνωρίζουμε καλά-καλά τα ποσά και ορισμένοι τα μοιράζουν ήδη».
Όπως γράφει ο Βηματοδότης ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι η οριστικοποίηση του πακέτου ανάκαμψης πιθανόν να καθυστερήσει και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένει χρήματα εντός του 2020 και δεν είναι σίγουρος αν θα είναι διαθέσιμοι οι νέοι ευρωπαϊκοί πόροι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Γενικώς βλέπει δυσκολίες και δεν κρύβει ότι επί του παρόντος εκείνος είναι υποχρεωμένος να φροντίζει κυρίως τα ταμειακά αποθέματα του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να μην αντιμετωπίσει η χώρα εν μέσω πανδημίας λειτουργικά προβλήματα και δυσκολευτεί στην εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Βεβαίως υποστηρίζει πως λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και προβαίνει συνεχώς σε εκδόσεις τίτλων προκειμένου να ασφαλίσει τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.
Τώρα όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικεί προφανώς τη συμμετοχή του στα σχέδια και μάλιστα σημειώνει ότι θα συμμετάσχουν στην εκπόνησή τους τόσο το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων όσο και το ΚΕΠΕ που εποπτεύονται από τον ίδιο. Μάλιστα, το προχωράει ακόμη παραπέρα, μην κρύβοντας ότι θα ζητήσει τη γνώμη των κομμάτων και θα απαιτήσει την κατάθεση προτάσεων από την πλευρά τους. Δεν γνωρίζουμε αν αντιστρατεύεται την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά όλοι μπορούν να υποθέσουν ότι έχουν φθάσει και στα δικά του αφτιά σχόλια που τον θέλουν «συντηρητικό διαχειριστή» και «παλαιάς κοπής πολιτικό».