Latest News

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Τα 13 SOS στη «Συν-εργασία» που ξεκινά σήμερα

Τονωτική ένεση για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, κυρίως του τομέα τουρισμού και εστίασης, αποτελεί το πρόγραμμα «Συνεργασία», που...
τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Χιλιάδες επιχειρήσεις, μόνιμης ή εποχικής λειτουργίας, που παρουσιάζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20%, μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους για όσο διάστημα επιθυμούν, αλλά έως τις 15 Οκτωβρίου. Για τους μισθωτούς αυτούς προβλέπεται μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας μέχρι και 50% με την καταβολή μειωμένου μισθού, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτεται σε ποσοστό έως και 60% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε πρώτη φάση, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, ο προϋπολογισμός θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Χάνω – κερδίζω
Ο μηχανισμός «Συνεργασία» περιλαμβάνει «δίκαιες» απώλειες για εργαζομένους και επιχειρήσεις, με βάση τις συνθήκες «ανωτέρας βίας» που προέκυψαν από την πανδημική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, για τους εργαζομένους θα προκύψουν τα εξής νέα δεδομένα:
α) Χάνουν ως προς τις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς ο μισός μισθός θα καταβάλλεται από τον εργοδότη και ο υπόλοιπος μισός θα καλύπτεται κατά 60% από το Δημόσιο.
β) Χάνουν χρήματα, καθώς τόσο το επίδομα αδείας όσο και το Δώρο Χριστουγέννων θα καλυφθούν κατά το ήμισυ από τον εργοδότη, ενώ για το υπόλοιπο μισό θα καταβληθεί το 60% από το κράτος.
γ) Όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό θα καλυφθούν πλήρως και κατά το υπόλοιπο 50%, το οποίο θα καταβάλλει ολοσχερώς το Δημόσιο.
δ) Ευνοούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, έχοντας περισσότερο χρόνο ξεκούρασης.
ε) Έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τους όρους της πλήρους απασχόλησης, καθώς οι εργοδότες θα καταβάλουν το σύνολο των εισφορών που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό.
Για τις επιχειρήσεις, τα κέρδη και οι ζημίες είναι τα εξής:
1. Δεν μπορούν να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσουν όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί.
2. Κάθε απόλυση θεωρείται άκυρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα ρευστότητας και μείωση των παραγγελιών.
3. Διατηρούνται οι ίδιοι ονομαστικοί μισθοί και η επιχείρηση πρέπει να καταβάλει εξ ολοκλήρου το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
4. Οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά 20% σε σχέση με τον μήνα αναφοράς και ανάλογα με την ένταξή τους στη ρύθμιση.
5. Η διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα ισχύει για τον Ιούνιο, εάν ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 20% το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου και το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου.
6. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, τα μέτρα καλύπτουν για τον Ιούνιο όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ενός εκ των δύο μηνών δεν είναι θετικός, τότε λογίζεται το σύνολο του κύκλου εργασιών του 2019 διαιρεμένο δια έξι, έτσι ώστε να ωφεληθεί η επιχείρηση. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του 2019 δεν είναι θετικός, λογίζεται ο κύκλος εργασιών του Φεβρουαρίου 2020, πολλαπλασιαζόμενος επί δύο για τον ίδιο λόγο.
7. Για τον Ιούλιο, προϋπόθεση είναι ο τζίρος Μαρτίου-Μαΐου να είναι μειωμένος άνω του 20%. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών ενός εκ των τριών μηνών δεν είναι θετικός, λογίζεται το σύνολο του κύκλου εργασιών του 2019 διαιρεμένο δια τέσσερα. Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών του 2019 δεν είναι θετικός, λογίζεται ο κύκλος εργασιών του Φεβρουαρίου 2020, πολλαπλασιαζόμενος επί τρία.
8. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης.
Δύο παραδείγματα
1. Έστω μισθωτός με καθαρό μισθό €800 που εργάζεται εκ περιτροπής τον μισό μήνα. Θα λάβει από τον εργοδότη του τα μισά χρήματα, ήτοι €400, ενώ για τα υπόλοιπα €400 θα λάβει το 60% από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή €240. Έτσι, οι μηνιαίες αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα €640 και θα έχει απώλεια €160, ενώ ο εργοδότης του θα καταβάλει το σύνολο των εισφορών του μηνός. Αντιστοίχως ο εργοδότης θα καταβάλει τον μισό μισθό συν τις εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό.
2. Έστω μισθωτός με μηνιαίο μισθό €534, ο οποίος τον Ιούνιο λόγω μείωσης των εισφορών αυξάνεται στα €550. Ο εργοδότης θα του καταβάλει τα μισά, δηλαδή €275, αλλά το κράτος θα καταβάλει στο 100% το υπόλοιπο ποσό, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος να μην πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Συνεπώς, το 60% του υπόλοιπου μισού ποσού δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση, καθώς οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές του εργαζομένου, είτε από τον εργοδότη είτε από το κράτος, υπολείπονται του κατώτατου. Αντιστοίχως, ο εργοδότης θα καταβάλει τον μισό μισθό συν τις εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο