Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με τους επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό, έστω και διστακτικά να αναζητούν τα «βήματά» τους στη...
νέα κανονικότητα.
νέα κανονικότητα.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων και πελάτες φαίνεται να συμφωνούν σε αυτό που καθορίζει η νέα συνθήκη, από τη σκιά της πανδημίας: Στην τήρηση των μέτρων που ορίζουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα .
Μια δύσκολη εξίσωση... Η αισιοδοξία των καταστηματαρχών, εναλλάσσεται με την αγωνία τους για το μέλλον και συμπλέκεται με την ανάγκη των καταναλωτών να εξέλθουν από τη μακρά καραντίνα, «να γυρίσουν στα παλιά», αλλά με απόλυτο μέτρο την ασφάλεια.
Στην νέα πραγματικότητα μέσα στα καταστήματα «πρωταγωνιστές» είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα γάντια, ενώ τα περισσότερα προϊόντα/εμπορεύματα ψεκάζονται και απολυμαίνονται με ατμοκαθαριστές και σίδερα ατμού. Ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας άρχισε να γεμίζει και πάλι κόσμο.
Η Μαντώ Γιαννέτου είναι αντιπρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας ανδρικών ενδυμάτων και ένα από τα καταστήματα που διατηρεί, βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν προμηθευτεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε να υποδεχθούν τους πελάτες τους. «Κρατάμε τις αποστάσεις, έχουμε γάντια, μάσκες φοράει όλο το προσωπικό μας και αν κάποιος πελάτης θελήσει, έχουμε να τον προμηθεύσουμε», λέει η κ. Γιαννέτου. Παράλληλα όποιος δοκιμάσει κάποιο ρούχο, το ρούχο μετά στέλνεται απευθείας στο εργαστήριο ώστε να σιδερωθεί με πρέσα με ατμό πολύ δυνατό, για να γίνει η σωστή απολύμανση. Το κατάστημα θα διαθέτει εξαερισμό μόνο κι όχι air condition, όλος ο χώρος θα αερίζεται ενώ θα γίνονται πολύ συχνά απολυμάνσεις . «Για παράδειγμα αν κάποιος έρθει να του πάρουμε τα μέτρα για κοστούμι, θα προσπαθήσουμε να κρατάμε αποστάσεις ενώ θα φοράμε μάσκα και γάντια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γιαννέτου. Όσον αφορά τα δοκιμαστήρια, στο κατάστημα θα λειτουργούν μόνο δύο από τα πέντε που διαθέτει. «Δοκιμαστήριο θα μπορεί να μπει κάποιος πελάτης, δεν θα είναι κάποιος από εμάς μέσα, θα έχουμε αφήσει ήδη το ρούχο και θα φροντίζουμε με το που φεύγει, να απολυμαίνεται και να αερίζεται», επισημαίνει.
Η Κωνσταντίνα Τσιτσίκα διατηρεί κατάστημα εσωρούχων στην Αγίου Μάρκου. Όπως τονίζει, έτσι κι αλλιώς τα κάτω εσώρουχα δεν δοκιμάζονταν, ωστόσο τώρα «όποια θέλει να δοκιμάσει ένα σουτιέν καλό θα ήταν να γνωρίζει το νούμερο της, όπως επίσης αν χρειαστεί δοκιμή, προτιμότερο είναι να το φορέσει πάνω από τα ρούχα. Το πρόβλημα είναι τα νυχτικά και οι πυτζάμες που περνάνε από τα μάτια, μύτη, στόμα οπότε αυτό θα είναι που θα προσπαθήσουμε να μην δοκιμάζουν περισσότερο». Και στο κατάστημα της κ. Τσιτσίκα πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο ατμοκαθαριστής, καθώς όπως λέει, όποιο εμπόρευμα δοκιμαστεί απευθείας μετά θα περαστεί με ατμοκαθαριστή. «Έχουμε καθαρίσει πολύ καλά το μαγαζί, έχουμε περάσει τους πάγκους με αντισηπτικά, με χλωρίνη τα πατώματα και έχουμε περάσει όλα τα προϊόντα μας με ατμοκαθαριστή. Φοράμε μάσκες, έχουμε αντισηπτικό για τους πελάτες μας», υπογραμμίζει, ενώ προσθέτει: «Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση και για εμάς. Έχουμε περάσει από μία κρίση, δέκα χρόνων, και εκεί που αρχίσαμε να ορθοποδούμε, μας έριξε ο κορονοϊός».
Τι λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
Την ανυπομονησία των εμπόρων για την επανεκκίνηση των καταστημάτων τους εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
«Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άνοιγμα, όλοι περίμεναν με ανυπομονησία αυτή την μέρα γιατί δύο μήνες κλειστοί συσσωρεύονται χρέη και δημιουργούνται τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από την άλλη υπάρχει μεγάλη ανησυχία και μεγάλη περιέργεια για να δούμε πώς θα κινηθεί το καταναλωτικό κοινό. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα βγει ο κόσμος έξω να ψωνίσει», επισημαίνει ο κ. Καφούνης ενώ συμπληρώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα όπως αυτά που πρότειναν τελευταία στον πρωθυπουργό που σύμφωνα με τον κ. Καφούνη συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες: φοροελαφρύνσεις, ενοίκια, η μείωση του 40% πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς και, όσον αφορά τα δάνεια, να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, η οποία μπορεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ξεπερνάει τα τραπεζικά κριτήρια και να μπορεί να φτάσει σε πολλές μικρές. «Εμείς λέμε λίγα ποσά σε πολλούς και όχι μεγάλα ποσά σε λίγες επιχειρήσεις», αναφέρει.
Όσον αφορά τις υγειονομικές προφυλάξεις που έχουν ληφθεί, ο κ. Καφούνης τονίζει ότι όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις τηρούν αυστηρά τις οδηγίες της ΓΓΠΠ και της κυβέρνησης, ενώ κάποιες παίρνουν και ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας. «Το προσωπικό θα φοράει στην πλειοψηφία του μάσκες. Ως Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχουμε προμηθεύσει ήδη δωρεάν τους εργαζομένους μας με μάσκες και ατομικά αντισηπτικά, τα καταστήματα όλα έχουν αντισηπτικά στην είσοδο στο ταμείο και ανεξαρτήτως του είδους που εμπορεύονται. Επίσης όλα τα είδη, πριν έρθουν σε επαφή με τους πελάτες, απολυμαίνονται -και πριν φτάσουν στον επόμενο καταναλωτή- κι αυτό το λέμε γιατί ο καταναλωτής θέλουμε να αισθάνεται απόλυτη σιγουριά όταν επισκέπτεται μια εμπορική επιχείρηση ότι θα τηρεί τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καφούνης.
«Θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι για όσα είδη ενδιαφέρονται να αγοράσουν είναι απόλυτα ασφαλή και μπορούν να τα προμηθευτούν και γι αυτό σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους βγάλαμε ένα κοινωνικό μήνυμα που προβάλλεται και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο όπου λέει ότι πρέπει να τηρούμε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, τις υγειονομικές οδηγίες και με ασφάλεια να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε άλλη μία νίκη όπως η νίκη που καταγράψαμε στον υγειονομικό τομέα», προσθέτει.
Πάτρα
«Αυτή η εβδομάδα θα είναι καλή για το λιανεμπόριο», εκτιμά, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.
Όπως παρατηρεί, «σήμερα, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας φαίνεται ότι ο κόσμος βγήκε στην αγορά για να ψωνίσει, αφού είχε συσσωρευμένες ανάγκες δύο μηνών και πρέπει εκ των πραγμάτων να τις καλύψει.»
«Έτσι λοιπόν», συνεχίζει, «όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες για αυτούς αγορές όταν έκλεισαν τα καταστήματα, θα τις κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες.»
Επίσης, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος, εκτιμά ότι «έμποροι της πόλης θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών και προωθητικές ενέργειες, ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές.» Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές, «να κάνουν τις αγορές τους από τα τοπικά καταστήματα και να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.»
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου διατυπώνει την εκτίμηση, ότι «τα δύσκολα θα έλθουν μετά τον Αύγουστο», διότι όπως λέει, «τότε θα είναι συσσωρευμένες οι υποχρεώσεις των καταναλωτών.»
Ηράκλειο
Σε άλλους ρυθμούς κινείται από νωρίς το πρωί το κέντρο του Ηρακλείου, μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης, τα καταστήματα άνοιξαν κανονικά, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει αποτυπωθεί εμπορική κίνηση, ανάλογη με αυτή της προ κρίσης εποχή.
«Οι επαγγελματίες φρόντισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ από μέρες πριν είχαν φροντίσει να προχωρήσουν σε καθαρισμό και σε πολλές περιπτώσεις και σε απολύμανση. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών, έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενώ έχουν προβλέψει ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων τους, πόσους καταναλωτές μπορούν να φιλοξενούν. Αντισηπτικά και ό,τι χρειάζονται τα έχουν προμηθευτεί, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό τους οι επιχειρήσεις δεν άνοιξαν με το σύνολο των εργαζομένων τους καθώς υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και θα επιστρέψουν μόλις αυτή ολοκληρωθεί». Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα καταστήματα, ο κ. Κουμαντάκης διευκρίνισε ότι όσο επιφυλακτικοί είναι οι έμποροι, για το πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα η αγορά, άλλο τόσο είναι και οι καταναλωτές, που πιθανόν για να κάνουν τις αγορές τους, αναμένουν να περάσουν οι πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων.
«Είναι προβληματισμένος ο κόσμος και είναι σαφές ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα. Σημαντικός παράγοντας δεν είναι μόνο η διάθεση αλλά και η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα, θα καταγράφουμε την πραγματικότητα ανά ημέρα» διευκρίνισε ο κ. Κουμαντάκης.
Λάρισα
Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό μπήκαν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και στη Λάρισα, οι οποίες από σήμερα άνοιξαν τις πόρτες τους στους καταναλωτές.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας «η πρώτη διαπίστωση αναφορικά με τις διαθέσεις των καταναλωτών είναι ότι υπάρχει ένα "μούδιασμα'', μια διστακτικότητα και μια ανασφάλεια των καταναλωτών», εκτιμώντας βέβαια ότι «αυτά τα φαινόμενα με την πάροδο του χρόνου σιγά-σιγά θα εκλείψουν».
Μιλώντας για τα μέτρα προστασίας που απαραιτήτως εφαρμόζονται στα καταστήματα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «ιδιοκτήτες και προσωπικό των καταστημάτων έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να εξυπηρετούν τους πελάτες στους κλειστούς χώρους», ενώ αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων ένδυσης είπε ότι τα καταστήματα ρουχισμού έχουν προμηθευτεί και χρησιμοποιούν τα ειδικά μηχανήματα για την απολύμανση των ρούχων που αγοράζουν οι πελάτες, «ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τον κορονοϊό».
Ιωάννινα
Με ανάμεικτα συναισθήματα, προσδοκία αλλά και ανασφάλεια, άνοιξαν στις 10 το πρωί τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα Ιωάννινα. Δύο μήνες μετά το lockdown, η αγορά θα προσπαθήσει να στηθεί και πάλι στα πόδια της ,τηρώντας όλους τους κανόνες ΕΟΔΥ για την πρόληψη της νόσου COVID 19.
Σε όλα τα καταστήματα τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν οι απαιτούμενες προετοιμασίες, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα. Η αγορά που μπήκε για δύο μήνες στην «εντατική», αρχίζει από το πρωί να παίρνει «ανάσες ζωής» με την ελπίδα πως γρήγορα θα επανέλθει.
Για τα είδη ένδυσης και υπόδησης, η ανοιξιάτικη σεζόν χάθηκε και έτσι οι καταστηματάρχες έχουν βάλει μεγάλες εκπτώσεις σε όλα τα εποχιακά είδη, προκειμένου να μπορέσουν οριακά, να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του pροέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έζησαν δύσκολες μέρες οι καταστηματάρχες. Ειδικά όσοι έχουν ως μοναδικό εισόδημα εκείνο, από το εμπορικό τους κατάστημα επιζήτησαν το επίδομα των 800 ευρώ για να σταθούν λίγο στα πόδια τους».
Ο κ. Δημητρίου αναφέρει, πως στον νομό αναμένεται να ανοίξουν 2.500 καταστήματα εγγεγραμμένα στα μητρώα του Επιμελητηρίου. Ωστόσο επισημαίνει πως σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά από 3 ημέρες, γιατί ορισμένοι εξετάζουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους».
Χανιά
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα Χανιά καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων επαναφέρει την πόλη σε συνθήκες κανονικότητας.
Τα καταστήματα στα Χανιά σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας του Εμπορικού Συλλόγου άνοιξαν στις 9 το πρωί για να κλείσουν στις 2 μετά το μεσημέρι, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τους όλη την ημέρα.
Όπως συνέβη στις 4 Μαΐου, όταν και άνοιξαν κάποια καταστήματα έτσι και σήμερα, με το άνοιγμα περισσοτέρων επιχειρήσεων τηρούνται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή εργαζομένων και πελατών, ενώ με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Τοπολιανάκης καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, «μετά από μια δύσκολη για όλους περίοδο η αλληλοϋποστήριξη και η κοινωνική συνοχή είναι το ζητούμενο της επόμενης μέρας».
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος πώλησης καταστήματος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Γιάννης Θεοδωρογλάκης, «από σήμερα επιστρέψαμε σε κανονικούς ρυθμούς.
Έχουμε λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για το προσωπικό και τους πελάτες μας, επιπλέον στα ταμεία μας τοποθετήσαμε ειδικά πλαστικά προφύλαξης, στην είσοδο υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ τηρούνται κατά γράμμα και οι οδηγίες για τον αριθμό των πελατών που μπορούν να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα».
Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης πυκνώνουν από σήμερα Δευτέρα και τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης καθώς και στους πεζόδρομους του κέντρου όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Ρέθυμνο
Μέρα που θυμίζει την καθημερινότητα πριν από τη λήψη μέτρων στην αγορά για την πανδημία, η σημερινή στο Ρέθυμνο, με την κίνηση να είναι πολύ αυξημένη και τα καταστήματα να βρίσκονται σε διαδικασία επανεκκίνησης. Εκτιμήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν αναφέρουν στο ΑΠΕ ΜΠΕ άνθρωποι τις αγοράς και καταστηματάρχες της πόλης δεδομένου ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη συνθήκη. Το κύριο ζητούμενο των εμπόρων και επιχειρηματιών είναι να ανταποκριθεί ο κόσμος και να περάσει την πόρτα των καταστημάτων όπως λένε, αλλά και να ψωνίσουν. «Αυτό που θα μετρήσει πολύ είναι να προτιμηθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις», είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης επισημαίνοντας πως: «...βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της οικονομίας και όχι στην επανεκκίνηση της. Είναι δύσκολα πολύ τα πράγματα και ευχόμαστε όλοι μας, να βγει αυτός ο χειμώνας και οι μήνες που ακολουθούν έστω με ένα 30% τζίρου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου».
Σήμερα, το Ρέθυμνο έχει εικόνα που παραπέμπει σε αισιοδοξία, όμως όλοι συμφωνούν ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξουν κάποιες ασφαλείς εκτιμήσεις για το νέο αυτό ξεκίνημα της τοπικής οικονομίας. Μπορεί να ακολουθούνται κατά γράμμα οι υποδείξεις για τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, όμως σύμφωνα με τον Μανόλη Ψαρουδάκη αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου και μέλος της ΕΣΕΕ, «στον Μαραθώνιο που περνάμε, από σήμερα έχουμε την ανάγκη να υπάρξουν θεατές, θέλουμε χειροκρότημα και συμμετοχή, και εννοώ και από τους πελάτες, μιας και τα πράγματα για το εμπόριο είναι πολύ δύσκολα. Εμπόριο με πολλά υποκείμενα νοσήματα που ήταν επακόλουθα της 10ετούς οικονομικής κρίσης».
Βόλος
«Σηκώσαμε ρολά από σήμερα και είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι γιατί και πάλι θα παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στο καταναλωτικό κοινό. Στον Βόλο υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλη την εμπορική αγορά η οποία είναι εμφανής από το πρωί. Αφήνουμε στην άκρη όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον εμπορικό κόσμο, προς το παρόν, και στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε νόημα στη ζωή όλων. Εδώ και πολύ καιρό ανυπομονούσαμε να ανοίξουμε τις πόρτες των καταστημάτων μας και να υποδεχθούμε τον κόσμο, που σίγουρα θα επωφεληθεί με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, αφού ο κάθε επιχειρηματίας κάνει τα δικά του 10ήμερα προσφορών ,επειδή δεν είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων», δήλωσε με χαμόγελα και αισιοδοξία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος.
Το ίδιο ευχάριστο κλίμα και την αισιοδοξία του διαμήνυσε και ο Βασίλης Ιακωβάκης που προετοίμαζε το κατάστημά του στην εμπορική καρδιά του Βόλου, με ανανέωση και καινούριες εντυπωσιακές βιτρίνες, λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ξεκινάμε πρωτίστως με χαμόγελα γιατί ανοίξαμε. Στην είσοδο περιμένουν τον κάθε πελάτη αντισηπτικό, γάντια, μάσκες για την ασφάλεια όλων. Στο κατάστημά μας μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα και 10 άτομα λόγω πολλών τετραγωνικών επιφάνειας. Έχουμε και ατμοκαθαριστές για τα δοκιμαζόμενα ρούχα επειδή προέχει η υγεία όλων. Λόγω των ειδικών συνθηκών και υπό την νέα κανονικότητα έχουμε πολύ μεγάλες προσφορές στα ρούχα και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε νικητές».
Τρίκαλα - Καρδίτσα
«Η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, σήμερα μετά από δύο μήνες, έκανε επανεκκίνηση, επιστρέφοντας στις εργασίες με έντονο προβληματισμό για την επόμενη ημέρα». Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περικλής Κορκώτσιος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, για το άνοιγμα των καταστημάτων, εξηγώντας: «Από μια πρώτη κουβέντα που είχα με συναδέλφους, αυτό που προέκυψε, ήταν ο φόβος και η αγωνία για το αύριο, για την επόμενη μέρα και μπορώ να πω πως αυτά τα συναισθήματα ήταν σε έντονο βαθμό».
Αναφερόμενος ο κ. Κορκώτσιος στην κίνηση της αγοράς σημειώνει: «Η κίνηση σήμερα, ως πρώτη μέρα ήταν ασφαλώς υποτονική, καθώς σε αυτό δεν βοηθά και η εστίαση, που κρατά μακριά από το κέντρο της πόλης ένα κομμάτι του καταναλωτικού κοινού. Βέβαια κάθε αρχή και δύσκολη. Ως έμποροι ελπίζουμε πάντα σε ανάκαμψη και σε καλύτερες μέρες. Και με κάποια κρατική μέριμνα ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς». «Η κίνηση στην τρικαλινή αγορά μετά από δύο μήνες, στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας. Βέβαια αυτή θα φανεί μετά το τέλος της μέρας καθώς τα καταστήματα λειτουργούν πρωί και απόγευμα, αλλά ελπίζουμε να βελτιωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα κατά πολύ, σε συνάρτηση και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης».
Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστος Μπλουγούρας, σημειώνοντας πως από τους καταστηματάρχες τηρήθηκαν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για προστασία της δημόσιας υγείας, είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ενώ με προσοχή τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφάλειας μεταξύ των πελατών. «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα πάμε καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο κ. Μπλουγούρας.
Ρόδος
«Όλα τα καταστήματα της Ρόδου άνοιξαν σήμερα το πρωί τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υπάρχουν χαμόγελα αισιοδοξίας ότι η αγορά θα κινηθεί στους πρότερος ρυθμούς της» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης.
Οι καταστηματάρχες είχαν προετοιμαστεί για το άνοιγμα τις προηγούμενες μέρες και οι περισσότεροι τηρούν το προτεινόμενο ωράριο του Εμπορικού συλλόγου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Η κίνηση πάντως σήμερα στα καταστήματα είναι ελάχιστη όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου, οι καταστηματάρχες όμως ευελπιστούν ότι θα είναι αρκετά αυξημένη μέσα στις επόμενες μέρες. Εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου εστιάζεται στο τι θα γίνει με την τουριστική περίοδο στην οποία ευελπιστούν οι καταστηματάρχες.
Μυτιλήνη
Με προσφορές για να κατεβεί κόσμος στην αγορά άνοιξε σήμερα η οδός Ερμού, ο κεντρικός εμπορικός κόσμος της Μυτιλήνης. Και όπως φάνηκε από την κίνηση, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν και όχι μόνο για αγορές. Ακόμα και για να ξαναζήσουν την παραδοσιακή «βόλτα» στον ιστορικό δρόμο. Πάντως όπως λένε οι επαγγελματίες που δούλεψαν με μάσκες και γάντια «δεν έχουν παράπονο»
Ανάλογη η εικόνα και στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Χίου την «Απλωταριά»
Καταναλωτές έδωσαν ζωή στον δρόμο κυρίως αγοράζοντας εποχιακά είδη ενώ σε κάποια καταστήματα δημιουργήθηκαν και ουρές αφού τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού δεν επέτρεπαν να μπουν στο μαγαζί όλοι.
Μάσκες χρησιμοποιούσαν πολλοί καταναλωτές ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που χρησιμοποιούσαν γάντια. Αυτό που δεν τηρήθηκε πιστά πάντως ήταν οι ασφαλείς αποστάσεις.
Το αυτό ισχύει και για τις αποστάσεις κι όχι μόνον στην φάση της κυκλοφορίας στους δρόμους, αλλά και στα... πηγαδάκια που στήνονται, με αφορμή συναντήσεις φίλων ή οικείων προσώπων που είχαν να συναντηθούν εδώ και δύο μήνες σε δημόσιο χώρο.
«Είχε δουλειά. Ελπίζουμε να διατηρηθεί η κίνηση» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας.
Ο κ. Παπαρίσβας υποστήριξε ότι «οι επαγγελματίες είναι ενημερωμένοι και έχουν εξοπλιστεί για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο δικής τους όσο και των πελατών τους ενώ υπήρξαν και απολυμάνσεις». «Αισιοδοξούμε», κατέληξε.
Κέρκυρα
«Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την κίνηση της αγοράς στην Κέρκυρα, καθώς πλήθος κόσμου επισκέφθηκε σήμερα τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γιώργο Τσερεμή.
«Η κίνηση σήμερα στο νησί είναι μεγάλη, ενώ το αγοραστικό κοινό επισκέφθηκε τα εμπορικά καταστήματα, που λειτούργησαν από το πρωί τηρώντας με απόλυτη ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για του ιδίους, αλλά και τους καταναλωτές» αναφέρει ο κ. Τσερεμής.
«Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν ο κόσμος έχει χρήματα και κατά πόσο τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς ο βασικός οικονομικός πνεύμονας του νησιού είναι ο τουρισμός, ο οποίος έχει πληγεί ήδη πάρα πολύ και δυστυχώς η κατάσταση θα διαιωνιστεί. Περιμένουμε άμεσα να ληφθούν μέτρα υποστήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς το μέλλον μας είναι αβέβαιο τονίζει ο κ. Τσερεμής και επισημαίνει πως «όσο και αν τα σημερινά μηνύματα της κίνησης της αγοράς στο νησί είναι ελπιδοφόρα, εντούτοις δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με προηγούμενες περιόδους κατανάλωσης στην κερκυραϊκή αγορά».
Να σημειωθεί ότι από το πρωί στο κέντρο του νησιού υπήρξε μεγάλη κυκλοφορία κίνησης ΙΧ οχημάτων, αλλά και πεζών, με την Κέρκυρα να επιστρέφει αποφασιστικά στην κανονικότητα της καθημερινότητας πριν την «επέλαση» του κορονοϊού.
Λαμία
Κατώτερη των προσδοκιών τους εντοπίζουν τη κίνηση στην αγορά οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Λαμίας που άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα τους. «Ήταν αναμενόμενο» δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Λαμίας Γιάννης Βλαχογιάννης και εξηγεί ότι «είμαστε στα μέσα του μήνα και ο καθένας έχει κάνει το κουμάντο του για τις αγορές του, έχει καταναλώσει τα χρήματα» και συμπληρώνει πως «η αγορά δεν πρόκειται να ζεσταθεί πριν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα».
Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα αυτά αποτελούν τον πονοκέφαλο για τους εμπόρους καθώς όπως διαπιστώνει ο κ. Βλαχογιαννης «το σύνολο των καταστημάτων έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα μέτρα. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τους καταναλωτές. Μόλις το 10% των καταναλωτών έρχονται στα καταστήματα με μάσκες και γάντια. Μας δημιουργούν την αίσθηση ότι όλα τα μηνύματα δεν τους έχουν αγγίξει καθόλου. Εκεί ακριβώς είναι η δυσκολία για όλους μας» σημειώνει χαρακτηριστικά .
Ζάκυνθος
Πρεμιέρα κάνουν σήμερα και τα εμπορικά καταστήματα στη Ζάκυνθο που καλούνται να εφαρμόσουν και από την πλευρά τους αυξημένα μέτρα προστασίας. Τραπεζάκια με αντισηπτικά, γάντια και μάσκες βρίσκονται στην είσοδο των καταστημάτων ενώ ειδικά στα καταστήματα ρούχων λαμβάνονται μέτρα για τον αερισμό και την απολύμανση των εμπορευμάτων που δοκιμάζονται με ατμό.
Για τα μέτρα ασφαλείας που παίρνουν οι καταναλωτές αλλά και την κίνηση στην αγορά της Ζακύνθου μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ιδιοκτήτης χρυσοχοείου Νίκος Μιχαλόπουλος. «Η κίνηση στην αγορά είναι διστακτική, ο κόσμος κινείται στην πόλη κυρίως για υποχρεώσεις που είχε αφήσει πίσω τις ημέρες της καραντίνας».
Στη συνέχεια ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του κόσμου τονίζοντας ότι «κόσμος που περπατά στην αγορά δεν φαίνεται τρομαγμένος από τον κορονοϊό, κυκλοφορεί φορώντας μάσκες και γάντια, επισκέπτεται τα καταστήματα και δείχνει ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας».