Μια νέα πρωτοβουλία για τους χώρους εστίασης όπως οι καφετέριες και τα εστιατόρια που θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου...
ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός προανήγγειλε το πρωί πως έχει ξεκινήσει επαφές με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ώστε σε όσες περιοχές γίνεται, οι Δήμοι ανά την επικράτεια να παραχωρήσουν περισσότερο εξωτερικό χώρο σε καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα, με χαμηλά τέλη, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, η διοίκηση αντιμετωπίζει την προοπτική παραχώρησης -όπου αυτό είναι εφικτό- περισσότερων κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα εστίασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μετά την 1η Ιουνίου.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολυνθεί ο επαγγελματικός κόσμος. Στόχος μας είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, για να μείνουν όρθιες οι ίδιες αλλά και οι θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Όταν ανοίξουν, (την 1η Ιουνίου) εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τραπεζιών και stand. Θα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά επιφανείας, ενώ σε κάθε τραπέζι ο μέγιστος αριθμός για κάθε παρέα θα είναι τα τέσσερα άτομα.
Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμα πως υπάρχει στήριξη των Δήμων για να αντεπεξέλθουν στις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και με την μείωση των εσόδων τους, από τα τέλη που εισπράττουν, λόγω και του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης επί μακρόν.
Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, αναμένεται να λάβουν μέρος στην συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας Empty Chairs (άδειες καρέκλες) που διοργανώνεται την Τετάρτη. Οι επιχειρηματίες θα τοποθετήσουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους.
Η εκδήλωση-διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού Empty Chairs.
«H πόλη δεν είναι ίδια, χωρίς τα μπαρ και τα εστιατόριά της Περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα,καλούν όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό να ζητήσουν το αυτονόητο: Λύσεις για την επιβίωση του κλάδου», σημειώνουν στο κάλεσμά τους.
Φόβος για μόνιμα λουκέτα
Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην εστίαση θεωρούνται επιβεβλημένα για λόγους υγείας αλλά ταυτόχρονα απειλούν με μόνιμο κλείσιμο αρκετά εστιατόρια και καφετέριες.
Η αρχή θα γίνει την 1η Ιουνίου, που θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 1,5-2 μέτρα και το πολύ 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξηγεί πως ο περιορισμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα εστιατόριο (1 πελάτης ανά 3 τ.μ.) θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, κατά μέσο όρο, στο 1/3 της δυναμικότητάς τους.
Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η δυναμικότητα μιας επιχείρησης εστίασης υπολογιζόταν με βάση τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Εάν π.χ η σάλα ενός εστιατορίου ήταν 60 τ.μ., η δυναμικότητα ήταν 50 άτομα. Όμως με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί μόλις 20 άτομα.
Το σχέδιο θεωρείται εν πολλοίς μη βιώσιμο από τον κλάδο της εστίασης, παρότι οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την ανάγκη των μέτρων προστασίας που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου. Αρκετοί από τους επιχειρηματίες περίμεναν ότι ο κλάδος θα ανοίξει πολύ νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον «χαμένο» Μάιο.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος ζήτησε να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.
Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) επισημαίνουν ότι εξαιτίας της μερικής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα απαιτείται όλο το προσωπικό και προτείνουν αφενός την ένταξη των υπόλοιπων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αφετέρου την δυνατότητα ευέλικτης εργασίας όταν παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες.
Φλέγον ζήτημα παραμένει και το ύψος του ενοικίου, για το οποίο η ΕΠΟΕΣ προτείνει μείωσή ανάλογη με τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός προανήγγειλε το πρωί πως έχει ξεκινήσει επαφές με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ώστε σε όσες περιοχές γίνεται, οι Δήμοι ανά την επικράτεια να παραχωρήσουν περισσότερο εξωτερικό χώρο σε καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα, με χαμηλά τέλη, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, η διοίκηση αντιμετωπίζει την προοπτική παραχώρησης -όπου αυτό είναι εφικτό- περισσότερων κοινόχρηστων χώρων στα καταστήματα εστίασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μετά την 1η Ιουνίου.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολυνθεί ο επαγγελματικός κόσμος. Στόχος μας είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, για να μείνουν όρθιες οι ίδιες αλλά και οι θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Όταν ανοίξουν, (την 1η Ιουνίου) εστιατόρια και καφετέριες θα μπορούν να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τραπεζιών και stand. Θα επιτρέπεται μόνο ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά επιφανείας, ενώ σε κάθε τραπέζι ο μέγιστος αριθμός για κάθε παρέα θα είναι τα τέσσερα άτομα.
Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμα πως υπάρχει στήριξη των Δήμων για να αντεπεξέλθουν στις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και με την μείωση των εσόδων τους, από τα τέλη που εισπράττουν, λόγω και του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης επί μακρόν.
Διαμαρτυρία με άδειες καρέκλες
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, αναμένεται να λάβουν μέρος στην συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας Empty Chairs (άδειες καρέκλες) που διοργανώνεται την Τετάρτη. Οι επιχειρηματίες θα τοποθετήσουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους.
Η εκδήλωση-διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού Empty Chairs.
«H πόλη δεν είναι ίδια, χωρίς τα μπαρ και τα εστιατόριά της Περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα,καλούν όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό να ζητήσουν το αυτονόητο: Λύσεις για την επιβίωση του κλάδου», σημειώνουν στο κάλεσμά τους.
Φόβος για μόνιμα λουκέτα
Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην εστίαση θεωρούνται επιβεβλημένα για λόγους υγείας αλλά ταυτόχρονα απειλούν με μόνιμο κλείσιμο αρκετά εστιατόρια και καφετέριες.
Η αρχή θα γίνει την 1η Ιουνίου, που θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 1,5-2 μέτρα και το πολύ 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξηγεί πως ο περιορισμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα εστιατόριο (1 πελάτης ανά 3 τ.μ.) θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, κατά μέσο όρο, στο 1/3 της δυναμικότητάς τους.
Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η δυναμικότητα μιας επιχείρησης εστίασης υπολογιζόταν με βάση τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Εάν π.χ η σάλα ενός εστιατορίου ήταν 60 τ.μ., η δυναμικότητα ήταν 50 άτομα. Όμως με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί μόλις 20 άτομα.
Το σχέδιο θεωρείται εν πολλοίς μη βιώσιμο από τον κλάδο της εστίασης, παρότι οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την ανάγκη των μέτρων προστασίας που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου. Αρκετοί από τους επιχειρηματίες περίμεναν ότι ο κλάδος θα ανοίξει πολύ νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον «χαμένο» Μάιο.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος ζήτησε να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.
Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) επισημαίνουν ότι εξαιτίας της μερικής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα απαιτείται όλο το προσωπικό και προτείνουν αφενός την ένταξη των υπόλοιπων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αφετέρου την δυνατότητα ευέλικτης εργασίας όταν παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες.
Φλέγον ζήτημα παραμένει και το ύψος του ενοικίου, για το οποίο η ΕΠΟΕΣ προτείνει μείωσή ανάλογη με τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.