Latest News

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

UEFA: Να τελειώσουν τα πρωταθλήματα!

Η UEFA κάλεσε όλες τις χώρες να ολοκληρώσουν τα εγχώρια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, που έχουν διακοπεί λόγω του κορωνοϊού, αλλά αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις...
σε «ειδικές περιπτώσεις».  

H UEFA έκανε τηλεδιάσκεψη με τις 55 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες- μέλη της, με αντικείμενο συζήτησης το πώς θα ολοκληρωθεί η ποδοσφαιρική σεζόν. 

Το βασικό σενάριο είναι έναρξη της αγωνιστικής δράσης τον Ιούνιο και διεξαγωγή του τελικού του Champions League στις 29 Αυγούστου.   

Στις αρχές του μήνα, η UEFA είχε προειδοποιήσει ότι οι χώρες που δεν θα ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα θα έχουν πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Όμως, αυτή τη φορά άνοιξε ένα «παραθυράκι».   

«Δόθηκε ισχυρή σύσταση για την ολοκλήρωση των εγχώριων κορυφαίων πρωταθλημάτων και κυπέλλων, αλλά κάποιες ειδικές περιπτώσεις θα εισακουστούν, όταν θα έχουν αναπτυχθεί οι οδηγίες που αφορούν τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε περίπτωση ματαίωσης πρωταθλήματος», ανέφερε η ανακοίνωση της UEFA, που δεν διευκρίνισε τι θα θεωρηθεί «ειδική περίπτωση».   Τα σχέδια για τα εγχώρια πρωταθλήματα   Την Τρίτη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι στην Ελλάδα τα πρωταθλήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, εφόσον το αποφασίσουν οι αρμόδιες ομοσπονδίες.   «Αν όλα πάνε καλά, τα σχέδια μας είναι αρχές Μαΐου να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις για αυτούς που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέσα Μαΐου να ανοίξουν όλα τα γήπεδα για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ποδοσφαιριστών και των υπόλοιπων αθλητών που θα αποφασιστεί να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα τους», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.   Την Τρίτη, η ολλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά η σεζόν έχει ματαιωθεί, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων για τρεις μήνες. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση που αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό και τις συναυλίες παρατείνεται έως την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν έξαρση των μολύνσεων του κορωνοϊού.   Το Βέλγιο επίσης έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ματαιώσει και επίσημα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αντίθετα στην Ιταλία, οι ομάδες της Seria A ομόφωνα αποφάσισαν την ολοκλήρωση της σεζόν, κάτι που όμως έκριναν ότι θα γίνει μόνο με έγκριση της κυβέρνησης και σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για την προστασία της υγείας. Η Γερμανία φαίνεται να είναι η πρώτη χώρα που θα προσπαθήσει να ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Υπό συζήτηση είναι η έναρξη της Bundesliga στις 9 Μαΐου, κάτι που θα συζητήσουν οι ομάδες σε συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη.   

 Στη Σουηδία, που έχει υιοθετήσει διαφορετική στάση απέναντι στον κορωνοϊό, ανακοινώθηκε ότι γίνεται προετοιμασία προκειμένου το πρωτάθλημα των δύο πρώτων κατηγοριών ποδοσφαίρου να ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου. 
Μάλιστα, φιλοδοξία είναι οι αγώνες να πραγματοποιούνται με φιλάθλους.  

 Σχέδια για επιστροφή στους αγώνες ποδοσφαίρου στα μέσα Ιουνίου γίνονται και στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με τον Guardian, το σενάριο που είναι υπό επεξεργασία αναφέρει ότι οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 13-14 Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι οι προπονήσεις θα έχουν ξεκινήσει 3-4 εβδομάδες νωρίτερα, όλα αυτά όμως πάντα με τον όρο ότι θα έχει δώσει τη σχετική έγκριση το εθνικό σύστημα υγείας.