Latest News

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Με δόσεις η άρση των μέτρων εξετάζεται από την κυβέρνηση - Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και θα ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη την σταδιακή άρση των μέτρων που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρους μήνες υπό τον φόβο ενός δεύτερου...
κύματος εξάπλωσης.   

 Αν και τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει πριν τις αρχές Μαΐου με ημερομηνία «ορόσημο» την 4η Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Στα αρχικά σχέδια, το άνοιγμα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είχε τοποθετηθεί μετά τις 11 Μαΐου αλλά ίσως κάποια καταστήματα να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα, με ταυτόχρονη άρση ορισμένων περιορισμών στην κυκλοφορία.   

 Μικρά μαγαζιά ρουχισμού και υποδημάτων, κουρεία και κομμωτήρια αναμένεται να είναι ανάμεσα στις πρώτες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν, με αυστηρά όρια για τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και υποχρεωτικά μέτρα προφύλαξης για τους υπαλλήλους, που μάλλον θα υποχρεωθούν να φορούν μάσκες και γάντια καθ' όλη την διάρκεια της βάρδιάς τους. Στα «σαλόνια αισθητικής» η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού για κάποιο διάστημα.   

 Μεγάλα εμπορικά κέντρα τύπου Mall αποκλείεται να ανοίξουν σε πρώτη φάση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους χώρους των καφετεριών και των εστιατορίων που ίσως αρχίσουν να λειτουργούν τον Ιούνιο. Και σε αυτό το σενάριο όμως, το σέρβις θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα (λιγότερα) τραπέζια.      

Παραλίες και πάρκα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά για αρχή, καθώς θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις ασφαλείας σε τόσο μεγάλους υπαίθριους χώρους σε περίπτωση κοσμοσυρροής. Άλλωστε η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία δεν θα αφορά όλους σε πρώτο στάδιο, αλλά μόνο όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και, στατιστικά, είναι πιο ασφαλείς απέναντι στο ενδεχόμενο επιμόλυνσης.    

Το άμεσο άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων θεωρείται απολύτως απαραίτητο για να αρχίσει σταδιακά η επανεκκίνηση της αγοράς, την ώρα που περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν αναστείλει την λειτουργία τους και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν μπει στο «πάγο».

 Πολλοί από αυτούς αναμένεται να επιστρέψουν από τον Μάιο στις δουλειές τους αλλά οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα παραμείνουν σπίτι. 

  Η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας για ορισμένους πολίτες θα αφορά, αρχικά, μετακινήσεις εντός νομού όπου ζουν και εργάζονται, χωρίς να επιτρέπουν ελεύθερη μετακίνηση σε επίπεδο περιφέρειας, η οποία θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.   

Στα μέσα της  εβδομάδας, ο Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου: «Θα είναι οι τελευταίες. Κάποιοι λένε πως θα είναι και στο τέλος του χρόνου. Θα δούμε. Δεν θέλω να πω πότε [...] Μπορεί να δούμε μια τεράστια μείωση της ιικής μετάδοσης το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχει το νότιο ημισφαίριο και θα χρειάζεται άλλου είδους προσοχή. Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε. Αυτή την στιγμή δεν έιναι η ώρα για αυτό».  

 Για τα σχολεία   

Ρευστό παραμένει και το σχέδιο για τα σχολεία ενώ η Ελλάδα εξετάζει το μοντέλο της Δανίας, που επέλεξε να ανοίξει σχετικά νωρίς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για την ώρα, διερευνάται το σενάριο επιστροφής στα θρανία μόνο για τους υποψήφιους που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να καλυφθεί μέρος της ύλης και οι εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου.   Δικαστήρια και εφορίες επίσης αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τμηματικά εντός του Μαΐου.   

Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία   

Αν τα πρώτα μέτρα αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα χωρίς να προκαλέσουν νέα έξαρση του ιού, τα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν το αργότερο στις 15 Ιουλίου. 

Για την ώρα συζητείται η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12µηνης διάρκειας και στη συνέχεια των αμιγώς εποχικών. Το θέμα άλλωστε συνδέεται και με την αποκατάσταση των αεροπορικών δρομολογίων με χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Ισπανία.   

Ο σχεδιασμός της άρσης των μέτρων θα αναθεωρείται περίπου κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης στη χώρα. Από την πλευρά, ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές, πως είναι πιθανό κάποια μέτρα να εφαρμοστούν ξανά στο μέλλον και να αρθούν στη συνέχεια πάλι, ανάλογα με την συμπεριφορά του ιού στην χώρα μας.