Latest News

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον Μάιο - Μοντέλο για επιδότηση μισθών από το δημόσιο

Υπό εξέταση είναι μοντέλο για επιδότηση μισθών από το δημόσιο, για την κάλυψη 40-60% των μισθολογικών απωλειών εργαζομένων που...
μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, στην εποχή μετά τον κορωνοϊό.   

Για το θέμα αυτό, αλλά και για το πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον Μάιο μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  

 «Τον Μάιο ευελπιστούμε να αρχίσει να ανοίγει η οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις θα ζητήσουν πίσω το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Για τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει πίσω η επιχείρηση ή αυτή δεν θα λειτουργήσει, το κράτος θα συνεχίσει να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει. Όταν ο επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέφερε ότι 20.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους.   

«Θα υπάρχει μια αναλογία για τις ημέρες που δεν θα εργάζεται κάποιος. Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση ανοίξει στις 15 Μαΐου και ζητήσει τότε τον εργαζόμενο πίσω, για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 15 Μαΐου η πολιτεία θα καλύψει τις απολαβές αυτού του εργαζόμενου, στο ποσό που αναλογεί για 15 ημέρες με βάση το επίδομα των 800 ευρώ που είχαμε πει για τις 45 ημέρες», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.   

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει και για το μοντέλο για επιδότηση του μισθού για εργαζόμενους υπό καθεστώς ευέλικτων μορφών εργασίας όπως για εκ περιτροπής εργασία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κράτος θα καλύπτει το 40-60% των απωλειών όσων εργαζομένων μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, ενώ θα πριμοδοτεί και τις ασφαλιστικές εισφορές τους.   

Από το πρόγραμμα SURE η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έως και 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.