Μικροπολιτική εκμετάλλευση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για πρόωρες εκλογές...
είδε η Κουμουνδούρου στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού.
«Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν για την πανδημία αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση, αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο, που διαστρεβλώνει και υπόσχεται. Ήταν ένα μείγμα υποκρισίας, αυταρέσκειας και αλαζονείας». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε οργισμένο ύφος, μερικές ώρες μετά, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους σχετικά συγκρατημένους τόνους του τελευταίου διαστήματος.
Η αναφορά του πρωθυπουργού σε «λογοδοσία» όταν περάσει η κρίση ήταν το βασικό στοιχείο του διαγγέλματός του που έδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση - και όχι μόνο - την αίσθηση ενός προεκλογικής κοπής και στόχευσης διαγγέλματος, και πυροδότησε τις κατηγορίες για μικροπολιτική εκμετάλλευση της κρίσης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι, τώρα που αναδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και οι αδυναμίες του ακριβώς εξαιτίας των περικοπών που επέβαλλαν στο όνομα του μνημονίου οι νεοφιλελεύθεροι θιασώτες του μικρότερου κράτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως εγγυητής για ένα νέο σύστημα Υγείας, επιρρίπτοντας ευθύνες γενικώς και αορίστως σε όλους του προηγούμενους.
«Ανακάλυψε τώρα την ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ, ο άνθρωπος που μέχρι χθες ήθελε να το αποτελειώσει για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες της υγείας.
Μας είπε ότι έκανε σε πέντε εβδομάδες όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες, όταν επί τέσσερα χρόνια μας λοιδορούσε ως κρατιστές που προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία, και ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία οι μόλις 2.000 που εκτάκτως εξήγγειλε για την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζουν προεκλογική χροιά και στο γεγονός ότι επιχείρησε να μοιράσει υποσχέσεις στους εργαζόμενους και διογκώνοντας ταυτόχρονα το δημοσιονομικό πακέτο που έχει διατεθεί για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης:
--«Μας είπε για δήθεν παροχές σε εργαζόμενους, την ώρα που πολλές χιλιάδες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, είναι σε αναστολή και επί ξύλου κρεμάμενοι. Και από τους οποίους βεβαίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχτεί αύριο "αλόγιστα αιτήματα και άσκοπη σπατάλη"».
--«Επίσης, ξαναθυμήθηκε την αγαπημένη των κυβερνήσεων της δεξιάς δημιουργική λογιστική, λέγοντας πως η κυβέρνησή του έχει διαθέσει 14 δις για τη κρίση, ενώ είναι ουραγός σε όλη την Ευρώπη με λιγότερο από 2% του ΑΕΠ σε δημοσιονομική επέκταση».
Αναφορικά με τα όσα είπε για το ΕΣΥ ο πρωθυπουργός, εξερράγη έως και ο χαμηλών τόνων τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος επιχείρησε με τη σειρά του να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με ανάρτησή του στο τουίτερ. «Η ηπιότερη εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα δεν δικαιολογεί την αμετροέπεια» σημείωσε χαρακτηρίζοντας «προκλητική» και «προσβλητική» για την νοημοσύνη των πολιτών τη δήλωση Μητσοτάκη ότι «σε μόλις 5 βδομάδες έγινε ότι δεν γίνονταν επί 10ετίες στο Σύστημα Υγείας».
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι χάρη στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ η κρίση αυτή βρίσκει το ΕΣΥ «όρθιο» και «προσβάσιμο» για όλους καθώς και με 100 κρεβάτια παραπάνω και πως «είναι ότι υπό την πίεση της υγειονομικής κρίσης και όχι από πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ΕΣΥ, έγιναν κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων και αυξήθηκαν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ».
«Αν ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε αντίληψη για το ΕΣΥ και δεν σκοπεύει να είναι «μιας χρήσης» η σημερινή ενίσχυση, αυτό που πρέπει να κάνει είναι προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία ΤΩΡΑ. Διαφορετικά, το ενδιαφέρον του για τη δημόσια περίθαλψη και τους ανθρώπους της, θα είναι εντελώς υποκριτικό και επικοινωνιακής κοπής» κατέληξε.
Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για προετοιμασία εκλογικού αιφνιδιασμού και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε στήριξη της Υγείας με 7% του ΑΕΠ σε βάθος τριετίας αλλιώς θα πρόκειται για υποκριτική επίδειξη συμπόνιας.