Latest News

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ερωτηματικά και οργή για τον θάνατο-μυστήριο του 35χρονου: Γιατί χάνουν τη ζωή τους νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;

Ερωτηματικά, αλλά και οργή από τους συγγενείς για τον θάνατο του 35χρονου ξυλουργού από τη Θεσσαλονίκη που έχασε σήμερα τη μάχη με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ...
Αγιος Δημήτριος.

Για το “χρονικό” του θανάτου του 35χρονου από τον κορωνοϊό μίλησε στον ΣΚΑΪ η πεθερά του, καταγγέλλοντας αδιαφορία από στελέχη του ΕΟΔΥ αλλά και όσους τoν επέβλεπαν στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης.
Έκανε λόγο για “νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας και γυμναζόταν”. “Το κράτος μας άφησε αβοήθητους κανένας δε μας βοήθησε” ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Βρισκόμαστε σε σοκ... Μέχρι την Παρασκευή δούλευε ο γαμπρός μου. Την Παρασκευή το βράδυ είχε ρίγος. Το Σάββατο το πρωί έκανε πυρετό 38. Κατέβηκε με κομπρέσες κλπ έπαιξε με την μικρή τον είδα στο μπαλκόνι να κάθεται με την κόρη του να παίζουν. Είμαστε σε καραντίνα, δεν βγαίναμε πουθενά, το παιδάκι το παίζανε στο μπαλκόνι οι γονείς. Το βράδυ ξανάκανε πυρετό 38,5, βάλαμε πάλι κομπρέσες”.
“Την Κυριακή παίρνουν τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ, και τους λένε πρέπει να καθίσετε σπίτι σας '3 μέρες και θα δούμε μετά.' Δεν ξέρουν τι τούς γίνεται στον ΕΟΔΥ, πρέπει να είναι ανεύθυνοι ο άνθρωποι, γιατί δεν γίνεται να το λένε αυτό. Ενημερώνει η κόρη μου αν είναι κάτι σοβαρό να πάνε στο νοσοκομείο γιατί υπάρχει 1,5 έτους κοριτσάκι. Πήραμε γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα λέει μπορεί να είναι ίωση και μας έδωσε αντιβίωση τηλεφωνικώς”.
“Τον πήγα εγώ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος... Το κράτος μας άφησε αβοήθητους κανένας δε μας βοήθησε. Στο νοσοκομείο πήγε περπατώντας, στην εισαγωγή είχε 38 πυρετό και 95 οξυγόνο. Μόνο ο πυρετός του ήταν... Μας είπαν 'θα περιμένετε μόνο αν έχετε σύμπτωμα θα κάνετε το τεστ. Το παιδί ήταν τόσες μέρες με πυρετό. Αδιαφορία πλήρης. Τού κάνανε 2 τεστ βγήκαν αρνητικά".
“Την Πέμπτη απόγευμα τον πάνε στο Γεννηματά και του κάνουν αξονική και βλέπουν πολύ βαριά πνευμονία και στους δύο πνεύμονες. Παρασκευή το βράδυ, 12 η ώρα, μας παίρνει τηλέφωνο ο γιατρός ότι θα τον διασωληνώσουν και θα τον κατεβάσουν στη ΜΕΘ γιατί είχε επιδεινωθεί η κατάσταση του, αλλά από την Πέμπτη είχαν αρχίσει να του βάζουν οξυγόνο. Απαράδεκτοι στη ΜΕΘ μια φορά επικοινωνούσαμε μαζί τους, το μεσημέρι, για να μας πουν τι θα γινόταν και για άλλη επικοινωνία μας είπαν 'δεν επιτρέπεται'.
“Ήταν νεότατο παιδί, δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας και γυμναζόταν... Όταν απεβίωσε ο γαμπρός μου μάς είπαν ότι πρέπει να κάνουμε το τεστ κι ακόμα να επικοινωνήσουν μαζί μου...” δήλωσε ακόμη η μητέρα της συζύγου του άτυχου άνδρα.


Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κορονοϊό στη χώρα μας, ο κύριος Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».
Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν.
Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό».
Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κύριος Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας:
«Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορονοϊό σε νέους.
Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση κλιματιστικού ευνοεί τη μετάδοση του κορονοϊού, με αφορμή περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα, είπε ότι μας απασχολεί το θέμα των κλιματιστικών για τους κλειστούς χώρους και προτιμούμε να τηρείται η αποφυγή του συγχρωτισμού, δηλαδή να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση, και να αερίζονται φυσικά οι χώροι. «Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους ειδικά όταν έχουμε περιστατικό κορονοϊού στο σπίτι μας. Θα το συζητήσουμε και στην επιτροπή αν πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα στους κλειστούς χώρους».
Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιόδρας μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζει με σιγουριά η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν από το στόμα ή τη μύτη κάποιου έως και δύο μέτρα μακριά και μετά πέφτουν στο έδαφος. «Κάποιες επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει και σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. Θέλει λοιπόν προσοχή» κατέληξε ο κύριος Τσιόδρας.