Latest News

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: 2.751 νεκροί σε 24 ώρες-Τέλος για δύο μήνες η μετανάστευση

Σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό, σε σύγκριση με τον ημερήσιο απολογισμό της Τρίτης, καταγράφηκε τις προηγούμενες 24 ώρες ...
στις ΗΠΑ.  

 Άλλοι 2.751 ασθενείς υπέκυψαν στη χώρα που έχει πληγεί πιο σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς στις ΗΠΑ, ενώ την Τρίτη είχαν ανακοινωθεί 1.433 θάνατοι. Συνολικά 44.845 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στη χώρα. 

  Επιπλέον, στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 820.000, καθώς σχεδόν 40.000 νέα καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters σε δική του καταμέτρηση ανέφερε ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 45.000. Περίπου 75.000 Αμερικανοί έχουν αποθεραπευτεί.  

 Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί δύο πολύ βαρείς ημερήσιοι απολογισμοί (πάνω από 3.800 και περισσότεροι από 4.500 νεκροί) αλλά αυτό εν μέρει οφειλόταν στο ότι προστέθηκαν στα θύματα εκατοντάδες θάνατοι που «πιθανόν συνδέονταν» με τον κορωνοϊό, αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα δεδομένα ως εκείνη τη στιγμή. 

Το προηγούμενο μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ είχε επίσης καταγραφεί στις ΗΠΑ, με πάνω από 2.500 θανάτους την 15η Απριλίου.   

Στο μεταξύ, χθες το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που έκανε μήνυση κατά της κυβέρνησης της Κίνας, για τη διαχείριση του κορωνοϊού. 

Στην αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας, αναφέρει ότι το Μιζούρι και οι κάτοικοί του υπέστησαν οικονομική ζημία με πιθανό ύψος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και διεκδικούν αποζημιώσεις.  

 «Η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση της COVID-19, κατέπνιξε καταγγελίες και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου. Πρέπει να καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ.   

Εγκρίθηκε το μοριακό τεστ κατ' οίκον  

 Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενέκρινε με επείγουσα διαδικασία το πρώτο μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, το οποίο μπορεί να γίνει κατ' οίκον.  

  Το τεστ της Laboratory Corporation επιτρέπει στον χρήστη να συλλέξει δείγμα από τη μύτη του με μία ειδική μπατονέτα. Στη συνέχεια πρέπει να ταχυδρομήσει στην εταιρεία το δείγμα μέσα σε ένα ειδικό μονωμένο πακέτο που περιέχεται στο «κιτ» τού τεστ, προκειμένου να γίνει εργαστηριακός έλεγχος.

 Το τεστ θα είναι διαθέσιμο σε λίγες εβδομάδες και προορίζεται κυρίως για όσους έχουν ύποπτα συμπτώματα, για όσους κινδυνεύουν περισσότερο λόγω υποκείμενων νοσημάτων και για όσους λόγω επαγγέλματος, όπως οι γιατροί και νοσηλευτές, κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στον κορωνοϊό. 

Η εταιρεία διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ότι το κατ' οίκον τεστ είναι εξίσου ασφαλές και ακριβές με εκείνα που γίνονται από ειδικούς, ενώ εκτίμησε ότι θα περιορίσει τη ζητηση για μάσκες. Θα κοστίζει 119 δολάρια και το κόστος του θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία στις ΗΠΑ. 

Τέλος για δύο μήνες η μετανάστευση

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αντιμέτωπος με τεράστια αύξηση της ανεργίας, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα επιβάλλει με εκτελεστικό διάταγμα «παύση» της μετανάστευσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά για 60 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες — άδειες μόνιμης παραμονής — και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας.
Λιγότερες από 24 ώρες αφότου ανήγγειλε, με ένα πολύ αόριστο tweet, την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης για «να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας» των Αμερικανών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε στο περίγραμμα του διατάγματος, το οποίο εννοεί να υπογράψει «πιθανόν» αργότερα σήμερα Τετάρτη.
Δεν θα έχει εφαρμογή για τους εποχικούς εργαζόμενους, διαβεβαίωσε, αλλά για όσους επιδιώκουν να λάβουν πράσινη κάρτα, ενώ θα προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον Αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή τετραετή θητεία.
Διαβεβαιώνοντας πως «η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική», επέμεινε πως «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».
Ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων κέρδισε τις εκλογές του 2016 εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.

Μπορεί να παραταθεί η παύση

«Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η χρονική στιγμή της λήξης της ισχύος του. Αυτή θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη με ανεργία που φάνταζε αδιανόητη όταν ξεκινούσε η χρονιά, καθώς στους καταλόγους των ανέργων έχουν γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες 22 εκατομμύρια νέες εγγραφές. Η δραστηριότητα παρέλυσε λόγω των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Κατά επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ χορήγησαν άδειες μόνιμης παραμονής σε 557.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019. Οι άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας ανήλθαν σε 462.000, μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις 617.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί το 2016.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα, προτού απαγορεύσει τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στα μέσα Μαρτίου.
Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, κατήγγειλε έναν ελιγμό με «σκοπό να εκτραπεί η προσοχή από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού». Μίλησε για «απόφαση αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του».
Ο Τζέρι Νάντλερ, άλλος βουλευτής των Δημοκρατικών, στηλίτευσε το ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. «Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση», αντέτεινε.
Το διάταγμα που ετοιμάζει ο Τραμπ αναγγέλλεται εξάλλου μια μακρά δικαστική μάχη, που θα συγκεντρώσει πολλή προσοχή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο με αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες προσέφερε σημαντικές νίκες στην κυβέρνηση του Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. Πριν από έναν μήνα, επέτρεψε να συνεχιστεί η πολιτική που επέτρεψε την επαναπροώθηση στο Μεξικό 60.000 και πλέον αιτούντων άσυλο.