Συνολικά 2.192 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (το 56,4% αφορά άνδρες)...
όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 22 είναι νέα.
Όπως ανέφερε, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 559 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 899 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Επιπλέον ανακοίνωσε ένα ακόμα θάνατο στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 102.
Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη, από αυτούς οι 28 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 89,2% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 72 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Το 82% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 29 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουν ελεγχθεί 50.771 κλινικά δείγματα.
Ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πάνω από 70 εμβόλια είναι σε φάση ανάπτυξης αυτή τη στιγμή αλλά μόνο ένα είναι στη «φάση 2». Για τα εμβόλια ο κόσμος είναι μακριά ακόμα, δήλωσε καθώς θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 12 μήνες.
Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα εκτίμησε ότι θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη η μετάβαση. Τα μέτρα θα λαμβάνονται σταδιακά και θα εξετάζονται. «Δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε τα γεγονότα, οι χώρες κάνουν πολύ μικρά βήματα», ήταν το σχόλιο για τις κινήσεις «χαλάρωσης» άλλων χωρών. Τόνισε δε ότι παντού τηρούνται αποστάσεις και κανόνες υγιεινής.
«Ναι στην αισιοδοξία αλλά με ρεαλισμό», ήταν το μήνυμα που έστειλε. «Ακόμα δεν είναι ο καιρός».
Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο, τόνισε εκ νέου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως ένα είναι το μεγάλο στοίχημα, «μην θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που είναι οι πιο ευάλωτοι».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Ενημέρωσε πως τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε».
Ενημέρωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα μας.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης των ελέγχων σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 236 οχήματα.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για δέκα ημέρες η λειτουργία λαϊκής αγοράς Πτολεμαϊδας και ότι παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός της κίνησης πολιτών στις παραλιακές της Πάτρας και του Βόλου.