Latest News

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει σήμερα η προθεσμία- Πώς θα διανεμηθεί 1 δισ ευρώ σε 120 χιλ επιχειρήσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, έπειτα από τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης λόγω...
του κορωνοϊού.   

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα επιστραφεί είτε στο σύνολο της είτε μερικώς, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ενώ το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.  

 Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο. Βασική προϋπόθεση είναι η εταιρία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.   

Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση έναν αλγόριθμο ενώ η εκταμίευση των ποσών θα πραγματοποιηθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στο TAXIS, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.   Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη διαδικασία, οι αιτούντες της επιστρεπτέας προκαταβολής θα λάβουν ειδοποίηση, όπου θα ενημερώνονται για τους όρους αποπληρωμής.   

Η εξόφληση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί σε 5 χρόνια με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος και με χαμηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο αυτό, σύμφωνα με το Πρώτο θέμα δεν θα ξεπερνά το 0,5%.   

Το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα βεβαιωθεί ως οφειλή εφόσον την αποδεχθεί.   Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 άτομα όπως επίσης ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό.  

 Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στις επόμενες 5-10 μέρες θα έχουν επιλεγεί οι πρώτες 120.000 επιχειρήσεις που θα λάβουν άμεσα προκαταβολές 2.000 ή έως 3.000 ευρώ η κάθε μια.   

Εν συνεχεία, ως τις αρχές ή τα μέσα Μαΐου, θα έχουν αποδοθεί και τα άλλα 700 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στους δικαιούχους που έκαναν πρώτοι αιτήσεις τον Απρίλιο.   

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, θα διατεθεί ακόμα 1 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο ως τον Ιούνιο, σε ένα ακόμα επόμενο γύρο αιτήσεων επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει τον Μάιο, για όσους δεν εντάχθηκαν ή δεν έκαναν αίτηση μέσα στον Απρίλιο αλλά και για όσους θα ήθελαν και μία επιπλέον δόση ρευστότητας. 

  Μόλις την Μεγάλη Παρασκευή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εντάξει στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, ακόμα και εταιρείες χωρίς καθόλου εργαζομένους, τροποποιώντας την αρχική εξαγγελία για συμμετοχή εταιρειών με 1 έως 500 εργαζομένους.   

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν μέχρι και σήμερα, 21 Απριλίου, ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ΙΚΕ, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους.   Συγκεκριμένα, η τροποποίηση της αριθμ. Α.1076/2.4.2020 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων "Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος" προβλέπει ότι "για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος:  

 α) είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες:   αα) απασχολούν από έναν (1) έως πεντακόσιους (500) εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και   

αβ) δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή,   

β) είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων εταιρειών, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες:   

βα) δεν απασχολούν εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και   

ββ) δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή".