Latest News

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά σύνορα - Η πρώτη αντίδραση από τη Μέρκελ


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μετά το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων από...
την Άγκυρα.  

  Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της. 

Πρώτη αντίδραση από την Μέρκελ  

 Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή την επιλογή του Τούρκου προέδρου. 

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο που κάνει η καγκελάριος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να συγκεντρωθούν στα ελληνικά σύνορα.  

 «Κατανοώ ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά την Ιντλίμπ. Παρόλα αυτά, για εμένα είναι απαράδεκτο ότι ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν αυτή τη δυσαρέσκεια μέσω του διαλόγου με την ΕΕ, αλλά το κάνει στην πλάτη των προσφύγων. Για εμένα, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε», είπε η Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

ΟΗΕ: Καμία νομική βάση για την αναστολή αιτήσεων ασύλου   

Εν τω μεταξή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τονίζει μεν ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή.  

  «Ούτε η Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχει οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της υποδοχής αιτήσεων ασύλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ για το άρθρο 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, που επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει πως «αυτό επιτρέπει τη υιοθέτηση προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, με πρόταση από την Κομισιόν και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που μία ή περισσότερες χώρες- μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ξαφνική εισροή πολιτών τρίτης χώρας, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της αίτησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ. Τα άτομα που εισέρχονται ακανόνιστα στο έδαφος μιας χώρας επίσης δεν πρέπει να τιμωρούνται, αν εμφανίζονται στις αρχές χωρίς καθυστέρηση για να ζητήσουν άσυλο».