Latest News

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Το «προφίλ» των ασθενών που κατέληξαν

Τέσσερις νεκρούς μετρά πλέον η Ελλάδα από τον νέο κορωνοϊό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που...
έχουν εντοπιστεί- σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις- είναι 228.   

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά και τα τέσσερα θύματα του κορωνοϊού είχαν υποκείμενα νοσήματα, κάτι που ισχύει και για τον 53χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα. Είναι το νεαρότερο θύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.   

Ο 53χρονος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. 
Ο άνδρας από τη Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη δυτική Μακεδονία.   

Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου έπειτα από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.   

Στη συνέχεια, μετέβη μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορωνοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. 

  Τα επόμενα 24ωρα η υγεία του παρουσίασε επιπλοκές, με συνέπεια να καταλήξει σήμερα το πρωί. Η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.  

 Το πρώτο θύμα του κορωνοϊού   

Το πρώτο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα ήταν ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, από την Ηλεία. Κατέληξε στις 12 Μαρτίου στο ΠΓΝ Πατρών.

 Ο 66χρονος, που είχε υποκείμενα νοσήματα, ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που είχαν μεταβεί στος Αγίους Τόπους.   Εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. 
Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.  

 Τα θύματα σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο  

 Τα επόμενα θύματα του κορωνοϊού ήταν ένας 67χρονος στη Ζάκυνθο και ένας 90χρονος στην Πτολεμαΐδα. Αμφότεροι έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή το Σάββατο.   

Έπειτα από νοσηλεία δύο ημερών στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, η κατάσταση της υγείας του 67χρονου επιδεινώθηκε δραματικά το απόγευμα της Παρασκευής. Οι γιατροί νοσοκομείου διαπίστωσαν λοίμωξη του αναπνευστικου και άμεσως τον διασωλήνωσαν.  

 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.   

Σε ό,τι αφορά τον 90χρονο από τη Δαμασκηνιά Βοΐου, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ νοσηλεύονται ο γιος του και η νύφη του.   

Ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στην συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Του έγιναν εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι είναι ήταν θετικός στον κορωνοϊό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.