Κλειστά είναι από σήμερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε όλα τα «μη απαραίτητα» ταξίδια από τρίτες χώρες...
σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.
Η απόφαση ελήφθη κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη και τέθηκε σε εφαρμογή από τα ξημερώματα.
Πλέον, θα επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ μόνο σε αγαθά, ιατρικό εξοπλισμό και σε κάποιους ανθρώπους που κρίνονται απαραίτητοι στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το μέτρο αυτό θα μείνει σε ισχύ για 30 ημέρες, ενώ δεν θα εφαρμοστεί για τη Βρετανία, παρά το Brexit, λόγω της μεταβατικής περιόδου. Επίσης εξαίρεση αποτελούν η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι με το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων τα μέλη της ΕΕ θα είναι διατεθειμένα να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα που έχουν κλείσει κάποιες χώρες- ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία- επιχειρώντας να διαχειριστούν την κρίση.
Στο χέρι της κάθε χώρας η εφαρμογή
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.
«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε.
«Ο κορωνοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.
Μέρκελ: Να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στα σύνορα. Δεν θα πρέπει να περιοριστεί η κίνηση όσων εργάζονται σε γειτονική χώρα, σημείωσε η Καγκελάριος, αναφέροντας ως παράδειγμα τους γιατρούς και νοσηλευτές της Γερμανίας που εργάζονται στο Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν και πηγαινοέρχονται κανονικά.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Γερμανία, η Μέρκελ διέψευσε τις φήμες για έλλειψη μετρητών. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι θα περιοριστούν τα μετρητά. Αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη», δήλωσε η καγκελάριος.
Στη Γερμανία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 8.600 και οι νεκροί ανέρχονται σε 23.
Χθες συμφωνήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με αυτό, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα αποκατάστασης ασθενών θα μετατραπούν σε προσωρινά νοσοκομεία για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.
Σκοπός είναι επίσης ο διπλασιασμός του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα στην Γερμανία υπάρχουν 28.000 κλίνες ΜΕΘ.
Τι ισχύει για την Ελλάδα
Ανακοινώσεις έκανε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνονται ότι «δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια».
«Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες» πρόσθεσε. Όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνίσταται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς.