Latest News

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Πόσα είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών λόγω του ιού

Νέα δεδομένα πλέον σε ότι έχει να κάνει με την μετάδοση του κορονοϊού στην χώρα μας καθώς από το γκρουπ που επισκέφτηκε τους Άγιους Τόπους που...
βρέθηκε το 9ο κρούσμα επιβεβαιώθηκαν άλλα 21 νέα κρούσματα. 


Παράλληλα ένας ασθενής ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και πάρθηκε η απόφαση να κλείσει για προληπτικούς λόγους.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είπε για την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, στις 27 Φεβρουαρίου, η χώρα δεν είχε μεγάλη διασπορά. 

Το γεγονός της μετάδοσης δείχνει τη δυναμική του ιού, ανέφερε ο κ.Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη και μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί τόνισε ξεκάθαρα ο κ.Τσιόδρας.
Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουν αύξηση στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου.

Να ενημερώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους Ευρωπαίους από «μέτριο» σε «υψηλό», μια νέα έκθεση όπου περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια και τα ανάλογα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν απ’ όλες τις χώρες.


Τι θα ισχύσει με τις απουσίες μαθητών λόγω κορονοϊού 


Με Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, καθορίζεται τι θα ισχύσει για τις απουσίες μαθητών και μαθητριών που επέστρεψαν από εκδρομές σε πληττόμενες περιοχές από τον κορονοϊό.
Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι θα καταχωρίζονται αλλά δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει: 

«Για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα».