Δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, παποφάσισε το κολλέγιο των Επιτρόπων ...στις Βρυξέλλες.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες.
Το Σχέδιο δράσης, περιλαμβάνει ακόμη:
Την άμεση χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται στην στήριξη των υποδομών σχετικά με τη διαδικασία «σκρίνινγκ» την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με τροποποιητικό προϋπολογισμό.
Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.
Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.
«Λανσάρουμε την πολιτική προστασίας για ιατρική αγωγή. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 160 επιπλέον υπαλλήλων για αιτήσεις ασύλου. Ακόμη πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθούν οι σκηνές του 2016», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 27 κράτη – μέλη στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζει:
«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 27 υπουργοί τονίζουν ότι η ΕΕ «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους».
Στην συνέντευξη τύπου μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πλευρά της Ελλάδος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ βρεθεί σε παρόμοια θέση , μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».