Η ανίχνευση ορισμένων κρουσμάτων του κοροναϊόυ «σκοντάφτει» στους παράνομους ερωτικούς δεσμούς και σε άλλες αμφιλεγόμενες κινήσεις ...ορισμένων νοσούντων.
Αυτή είναι η διαπίστωση επιτελών της ΕΛΑΣ και των υπευθύνων της Πολιτικής Προστασίας από τηλεφωνικές επικοινωνίες υπαλλήλων του ΕΟΔΥ και των 100 περίπου αστυνομικών που στελεχώνουν το ειδικό κέντρο ιχνηλάτησης στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ.
Την ίδια ώρα σε 17 ανέρχονται τα κρούσματα του φονικού ιού στους σπουδαστές κι αλλους που έφτασαν με πτήσεις από την Μ. Βρετανία τις τελευταίες ημέρες, ενω εντός των επομένων ωρων αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ σε 250 Εληνες επιβάτες (στην πλειοψηφία τους φοιτητές Erasmus) πτήσεων που ήλθαν από Μαδρίτη και Βαρκελώνη και διαμένουν σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραισκάκη.
Το ειδικό κέντρο της ΓΑΔΑ λοιπόν που έχει ασχοληθεί -υπό την εποπτεία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ Ν. Χαρδαλιά- μέχρι τώρα με ιχνηλατήσεις 120 κρουσμάτων κοροναϊού . Μετά από συνεργασία μες τον ΕΟΔΔΥ , έρχεται σε επαφές με τους φορείς του ιού προκειμένου ν αναφέρουν ποιόν κύκλο συναντήσεων είχαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να διαπιστωθεί πως νόσησαν αλλά και σε ποιούς μπορεί να μετέδωσαν την νόσο.
Δεν λένε τι έγινε
Οι συμμετέχοντες στο κέντρο αυτό αναφέρουν στους ερωτώμενους ότι θα υπάρχει πλήρης τήρηση του απορρήτου των στοιχείων που συγκεντρώνουν και μάλιστα έχουν δώσει και σχετικό όρκο. Ωστόσο σε τουλάχιστον 4-5 περιπτώσεις φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει την άρνηση των φορέων του κοροναϊού με κύρια επίκληση ότι «αυτα αφορούν προσωπικά στοιχεία τους και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις κρατικές αρχές να πουν οτιδήποτε σχετικό.
Μην υποκύπτοντας στις νουθεσίες και τις προτροπές των αστυνομικών της ΓΑΔΑ ή και προγενέστερα του ΕΟΔΔΥ ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο άτομα από τον προσωπικό κι επαγγελματικό περίγυρο τους.
Ωστόσο αυτή η άρνηση νοσούντων να αναφέρθούν στον κύκλο των επαφών τους , ανέδειξε κι ορισμένες σκοπιμότητες. Ενδεικτικές θεωρούνται μία -δύο έρευνες που υπήρξαν για φορείς του ιού που ήσαν επιφυλακτικοί να δώσουν σχετικά στοιχεία ή εδιναν ασαφείς πληροφορίες. Αρχικώς τα άτομα αυτά κατετάγησαν στα επονομαζόμενα «ορφανά» κρούσματα, με αδυναμία διαπίστωσης μέσω ποιών επαφών τους νόσησαν.
Ομως μια ενδελλεχής έρευνα και μία σχετική πίεση που ασκήθηκε , οδήγησε στην διαπίστωση ότι οι φορείς του ιού είχαν εξωσυζυγικό δεσμό , ο οποίος ήταν αυτός που τους μετέδωσε την νόσο και τον οποίο προσπάθησαν να αποκρύψουν. Για να αποφύγουν -όπως πίστευαν- μία ενδοικογενειακή αναστάτωση λόγω… κορωναιού. Η λύση του μυστηρίου οδήγησε μάλιστα στην διαπίστωση ότι η μυστηριώδης ερωμένη προερχόταν από «πυρήνα» αρχικών φορέων του ιού.
Κι έτσι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αποχαρακτηρίστηκαν από «ορφανά» κρούσματα . Ωστόσο στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι «δεν μπορεί να αποκλεισθεί αυτές οι ανιχνεύσεις μεταδοσης του ιού μπορεί ν αφορά και παρόμοια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ατόμων ή ακόμη και ποινικές δραστηριότητες. Με φορείς του ιού να αποφευγουν να αποκαλύψουν τους …συνεργούς τους.