Tα μέτρα είναι ύψους 2 δισ,. ευρώ, και τις επόμενες ημέρες θα έρθουν άλλα 1,8 δισ. To δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων...
ανακοίνωσε σήμερα o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σημειώσε:
«Δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δαπάνες (για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) εξαιρούνται από την όποια δημοσιονομική επίδοση της χώρας μας».
Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της μετάδοσης του κορωνοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία. Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε σε ότι έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ενταχθούν στα τα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει οπωσδήποτε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Σε ότι έχει να κάνει με τους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει μετά από κρατική εντολή ανέφερε ότι θα δοθεί αποζημίωση 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και θα καταβληθεί αρχές Απριλίου. Τέλος ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε και άλλα πακέτα μέτρων στήριξης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τους πολίτες.
Αναλυτικά τα μέτρα από το 2ο «πακέτο» της κυβέρνησης:
1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα είναι οριζόντια και δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.
2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1. δισ ευρώ.
3. Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους
4. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για 4 μήνες
5. Μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων
6. Προχωράμε σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους
7. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά
8. Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες
9. Αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων για συνεπείς επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
10. Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.
Υπουργείο Ανάπτυξης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέχεια και αυτό με την σειρά αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία εξέτασε το υπουργείο του και τόνισε ότι «Για αυτοαπασχολούμενους ελ. επαγγελματίες & επιχειρήσεις που πλήττονται, θα ενισχυθούν με 800 ευρώ». Σε ότι έχει να κάνει με τα ΜΜΕ ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει άμεση ενίσχυση στον κλάδο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμιά απόλυση.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης:
- Για όσους πλήττονται έως τις 30 Απριλίου θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ.
- Επιδότηση ενήμερων επαγγελματικών δανείων.
- Εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων έως 3 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Δυο δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χορήγηση δανείων.
Υπουργείο Εργασίας
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από την άλλη μεριά ανέφερε ότι «η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική. Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις. Η κρίση θα περάσει» και τόνισε και αυτό ότι για να μπορέσει μια επιχείρηση να λάβει τα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να μην προβεί σε καμία απόλυση.
Αναλυτικά τα μέτρα του κ. Βρούτση:
- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους.
- Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους.
- Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις.