Στη Δανία το κράτος καλύπτει πλέον τα 3/4 του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων και εργαζομένων, όταν στην Ελλάδα ακόμα το μόνο που ...
μετράμε απτά είναι πολλές απολύσεις, άδειες άνευ αποδοχών, τροποποιήσεις συμβάσεων με μειώσεις μισθών, καιχιλιάδες εργαζόμενους στα σπίτια τους σε απόλυτη εργασιακή ανασφάλεια και εκτιμήσεις από το υπουργείο Εργασίας ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν...
Στη Δανία λοιπόν, η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για μεγάλη οικονομική βοήθεια για την διάσωση θέσεων εργασίας. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και στην Δανία με την απόλυση κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους λόγω της κρίσης του νομίσματος την χώρας, από την πανδημία του Κορονοϊού κι έτσι τα κρατικά Ταμεία θα καλύψουν το 75% του μισθού του και το 25% θα καλυφθεί από τους εργοδότες.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανακοινωθείσας τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, η οποία έχει πλέον τεθεί σε ισχύ. Το καθεστώς εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 9 Μαρτίου έως τις 9 Ιουνίου. Ισχύει για εταιρείες που αντιμετωπίζουν την κρίση κι αποτελούν περίπου το 30% τοις εκατό των εργαζομένων κι αυτές με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.
Αντίστροφα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν να μην απολύουν εργαζόμενους για οικονομικούς λόγους, όσο θα λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος. Με τη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, έχει τεθεί ένα ανώτατο όριο 23.000 DKK (Κορώνα Δανίας), το οποίο είναι το μέγιστο που πληρώνει το κράτος σε μισθωτούς εργαζόμενους.
Για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους, το κράτος πληρώνει μέχρι 26.000 DKK - εδώ η αποζημίωση μισθού ανέρχεται στο 90%. Από την πλευρά των εργαζομένων, κάθε ένας πρέπει να λάβει πέντε ημέρες διακοπών - είτε ρεπό, μετά ή άνευ αποδοχών - προκειμένου να λάβει αποζημίωση μισθού.
Υπάρχουν ήδη απολύσεις στη δανική αγορά εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης της κορονοϊού - και περισσότεροι αναμένεται να είναι στο δρόμο τις επόμενες εβδομάδες αν δεν αναλάμβαναν άμεσα μέτρα. Το σχέδιο, αναμένεται να κοστίσει στο κράτος 2,6 δισεκατομμύρια, θα βοηθήσει να περιοριστούν οι απολύσεις, εξήγησε ο πρωθυπουργός.