Latest News

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

«Παγώνει» ο ΦΠΑ και ζεσταίνεται η αγορά

Δυνητικά κεφάλαια τουλάχιστον €8 δισ. «ξετρυπώνονται» μέσα στην προσεχή τριετία, καθώς η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και σε όσα είχαν μείνει στο…
ράφι από το 2006 αναμένεται να ενισχύει εντυπωσιακά τη ζήτηση στην κτηματαγορά αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης, «οι πωλήσεις ακινήτων θα αποτελέσουν τα πολυπόθητα κεφάλαια κίνησης προκειμένου οι κατασκευαστές να προχωρήσουν στην ανέγερση και νέων κατοικιών». Επιπλέον, το απόθεμα που υπολογίζεται μεταξύ 80.000-100.000, από το 2006, θα αρχίσει σιγά σιγά να περιορίζεται λόγω αύξησης των αγοραπωλησιών μέσα στο προσεχώς πεντάμηνο, καθώς από την 1η Ιουλίου επίκειται η αύξηση των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα απούλητα διαμερίσματα εκτιμάται ότι με μια μέση συντηρητική τιμή πώλησης €100.000, θα «γεννήσουν» χρήμα μεταξύ €8-€10 δισ. σε βάθος τριετίας.

Οι παράγοντες της κτηματαγοράς, παρατηρώντας τις τάσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και τη συνεχή αύξηση των τιμών τους, εκτιμούν ότι ένα τέτοιο απόθεμα θα μπορούσε να απορροφηθεί άνετα μέσα σε 3 χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη, θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για οικόπεδα με σκοπό την ανέγερση νέων οικοδομών, ενώ θα έδινε και το «φιλί της ζωής» σε χιλιάδες μικρούς και μεσαίους κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Επιπλέον, το «πάγωμα» του ΦΠΑ θα ξαναφέρει πάλι στο προσκήνιο τη μέθοδο της αντιπαροχής, η οποία αποτελούσε… άγνωστη λέξη τα τελευταία 10 χρόνια. Βέβαια, το σενάριο αυτό προϋποθέτει γεωπολιτική σταθερότητα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία, φθηνό κόστος δανεισμού, αποκλιμάκωση του χρέους, προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ουσιαστική επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος.

Τι αλλάζει

Το «πάγωμα» του ΦΠΑ περιλαμβάνει μια σειρά σταδίων προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή από την πληρωμή του, ενώ οι αγοραπωλησίες θα επιβαρύνονται απλά με φόρο μεταβίβασης 3%.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι προαιρετικό και χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος.

2. Η επιβολή ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/2022.

3. Η μη επιβολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα συνεπάγεται την επιβολή του φόρου μεταβίβασης.

4. Η αίτηση για οικοδομικές άδειες πριν από τις 31/12/2019 πρέπει να υποβληθεί έως τις 12/06/2020.

5. Η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4646 και εφεξής ορίζεται σε έξι μήνες από την έκδοση της άδειας.

6. Η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κ.λπ.) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής.

7. Η αίτηση αναστολής από τον ΦΠΑ γίνεται δεκτή, εφόσον ο φορολογούμενος συνυποβάλλει με την αίτησή του και μία πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα. Αυτό ισχύει για τα ακίνητα που έως τον χρόνο της αίτησης αναστολής δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κ.λπ.).

8. Η αναστολή περιλαμβάνει όλα τα αδιάθετα ακίνητα για όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητα είτε ακίνητα τα οποία αναγείρονται με το σύστημα της αντιπαροχής μέχρι την αίτηση αναστολής. Επισημαίνεται ότι, εφόσον προσκομιστεί από τον υποκείμενο κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την αναστολή.

9. Η άδεια που τυχόν εκδίδεται (α) μετά την αίτηση αναστολής και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστολής, ή (β) μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής δεν καταλαμβάνεται από την αναστολή. Σε περίπτωση που ο υποκείμενος επιθυμεί την αναστολή αυτής της άδειας, θα πρέπει να τη ζητήσει εκ νέου με άλλη αίτηση .

10. Οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα θα γίνεται δεκτή μέχρι την παράδοση κάθε ακινήτου και με την υποβολή των δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τη μεταβολή.

11. Η αναστολή του ΦΠΑ ισχύει και για την αντιπαροχή, όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί στο σχετικό καθεστώς.

Επισημαίνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα εργολαβικά των κατασκευαστικών επιχειρήσεων οικοδομών προς πώληση, ενώ και η περίπτωση της αντιπαροχής δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής.



Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο