Latest News

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ανάδοχος έργου χωρίς περιβαλλοντική μελέτη! Η πρώτη αντίδραση - προειδοποίηση προς τον ΟΛΠ

Λίγες ημέρες κράτησαν οι πανηγυρισμοί στο Δήμο Πειραιά ότι ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η έκθεση προτάσεων της διαπαραταξιακής επιτροπής σχετικά με τη ΜΠΕ για...
το master blan της ΟΛΠ ΑΕ (COSCO).

Πριν καλά καλά προλάβουν να εξεταστούν σοβαρά και χωρίς να υπάρχει ακόμα εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ότι κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς με οικονομική προσφορά 103 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ έναντι προϋπολογισμού 136,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον νέο προβλήτα κρουαζιέρας που είναι ένα από τα σχεδιαζόμενα έργα του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της COSCO SHIPPING για τον ΟΛΠ. Το έργο έχει κοινοτική χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020. 
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang δήλωσε: “Προχωράμε στην υλοποίηση μίας σημαντικής επένδυσης όχι μόνο για το λιμάνι του Πειραιά αλλά και για την τοπική και εθνική οικονομία. Το μεγάλο έργο της Νότιας Επέκτασης, θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του Πειραιά ως μεγάλο λιμάνι homeport της Μεσογείου”.
Η πρώτη αντίδραση -προειδοποίηση προς τον ΟΛΠ
Η πρώτη αντίδραση - προειδοποίηση προς τον ΟΛΠ ήρθε από τον επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς για Όλους" Νίκο Μεπλαβίλα ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην σύνταξη της έκθεσης της διαδημοτικής επιτροπής, σημειώνοντας τα εξής: 
ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΛΠ
"Αξιότιμοι κύριοι, εδώ στην Ελλάδα, οι νόμοι της χώρας προβλέπουν πως ένα έργο πρώτα αδειοδοτείται και μετά εκτελείται. Επε
ιδή με Δελτίο Τύπου μας ενημερώσατε ότι ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου της Νότιας Επέκτασης στο λιμάνι του Πειραιά, επελέγη ανάδοχος και ξεκινάτε εντός του τρέχοντος μήνα, σας θυμίζουμε ότι το έργο δεν έχει έγκριση ΜΠΕ. Εκλαμβάνουμε την κίνησή σας αυτή, ως βαρύτατη αντιδημοκρατική προσβολή απέναντι στην πειραϊκή αυτοδιοίκηση η οποία καταθέτει τούτες τις ημέρες τις προτάσεις της για τα έργα και αποφασίζει σε σχέση με αυτά. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας".

@ Μήπως θα πρέπει να πάρουν θέση και από τη Δημοτική Αρχή Πειραιά;