«Καταπέλτης» κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ήταν η κατάθεση της Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή...
της Βουλής.
Η κ. Ράικου ανέφερε ότι από την στιγμή που αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατάλαβε ότι ενορχηστρώθηκε ένα «συμβόλαιο θανάτου» κατά της ίδιας. «Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι έχει να κάνει με την έρευνα που ακολουθήθηκε για την υπόθεση ανέφερε πως «Άνοιξαν και 36 λογαριασμούς. “Δεν πηγαίναμε σπίτια μας ούτε τα Σαββατοκύριακα” . Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως …υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου . Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. ” φεύγω τώρα να στα φέρω”. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».
Παράλληλα σημείωσε πως κατονόμασε έτερο δημοσιογράφο από το Documento, ο οποίος υποστήριξε ότι της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει πως κατηγορείται για απόκρυψη στοιχείων από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα.
Η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς δήλωσε ότι ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς τον σχετικό φάκελο που περιελάμβανε καταγγελίες προς τις αμερικανικές αρχές δύο υπαλλήλων της Novartis οι οποίοι ακολούθησαν αθέμιτες πρακτικές για να διευκολύνουν τις δραστηριότητες της εταιρίας. Ακόμα συμπλήρωσε ότι «Στο πλαίσιο της εντολής συγκροτήθηκε κλιμάκιο ελέγχου που πραγματοποίησε κατ οίκων έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα. Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος. Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελεις και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο εισαγγελέας εγκλημάτων κατά διαφθοράς. Προτείναμε να γίνει κοινή ομάδα εργασίας αλλά οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν».
Σε ότι έχει να κάνει για τις συναντήσεις της με την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου κ κ. Ράικου ανέφερε πως «Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως… υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζέλο και Πικραμμενο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. ” Φεύγω τώρα να στα φέρω”. Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. “Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή”; “Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής” απάντησα. “Κάτσε και θα δεις” είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι».
Τέλος η κ. Ράικου υπογράμμισε ότι υπήρξαν κι άλλα δημοσιεύματα αλλά και πειθαρχικές διώξεις, που είχαν ως στόχο την απομάκρυνσή της από την υπόθεση και το δικαστικό σώμα.