Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς έφτασε η ώρα για την κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρήνευση ...
στη Λιβύη.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Διάσκεψη ξεκίνησε πριν από λίγο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναλυτές κρατάνε χαμηλά τον πήχη για το αν θα υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.
O γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προσερχόμενος στις συνομιλίες δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν σαφή κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Λιβύη, τώρα είναι η στιγμή για άμεση και αποφασιστική δράση για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου, μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και θα αφήσει τη χώρα ευάλωτη σε μόνιμη διαίρεση».
Επίσης ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το Sputnik.
Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, καλούνται να δώσουν μια λύση, την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.
Πριν την έναρξη της διάσκεψης η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.
Μπαράζ επαφών και για την τουρκική αντιπροσωπεία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, αλλά και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συναντά τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιταλίας, Μάικ Πομπέο και Λουίτζι ντι Μάιο. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα πρέπει να διασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη πολιτικής διαδικασίας για την ειρήνη στη χώρα αυτή ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον Χαλίφα Χαφτάρ λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην επιθετική συμπεριφορά του Λίβυου στρατάρχη.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ειχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ. Ο Πομπέο ζήτησε να υπάρξει επιστροφή στη πολιτική διαδικασία εύρεσης λύσης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός. Να σημειώσουμε πως την ίδια στιγμή αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ με τη μεταφορά του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο οικόπεδο 8, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.