Με λάμπα υγραερίου και κεριά προσπαθούν να φωτίσουν αλλά και να θερμάνουν τον χώρο τους οι εργαζόμενοι στο πόστο καθαριότητας του...
δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη, καθώς, όπως καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, ο Δήμος δεν έχει πληρώσει το ρεύμα στη ΔΕΗ. Μάλιστα η κατάσταση αυτή διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια!
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο πόστο καθαριότητας στον Νέο Κόσμο έχει σπάσει εδώ και πάνω από ένα μήνα η γυάλινη επιφάνεια της πόρτας, την οποίαν οι εργαζόμενοι έχουν καλύψει με μαύρες σακούλες και αφίσες καθώς δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την αντικατάστασή της.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη επειδή την ίδια στιγμή που επικρατούν αυτές οι συνθήκες για τους εργαζόμενους «καμαρώνει για την επιχείρηση καθαρισμού που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».
Αναλυτικά η καταγγελία:
«Την ώρα που ο δήμαρχος κ. Μπακογιάννης καμαρώνει για την "επιχείρηση καθαρισμού που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν με αυτόν τον συνδυασμένο και μαζικό τρόπο" σε γειτονιές της Αθήνας, τη στιγμή που εκατομμύρια ετοιμάζονται να δοθούν σε ιδιώτες και εργολάβους, στο πόστο καθαριότητας στην οδό Σφιγγός & Φανοσθένους, στο Ν. Κόσμο εδώ και ενάμισι μήνα έχει σπάσει εξ΄ολοκλήρου η γυάλινη επιφάνεια που καλύπτει την εξωτερική πόρτα επί της οδού Φανοσθένους, την οποία οι εργαζόμενοι έχουν κλείσει με μαύρες σακούλες σκουπιδιών και αφίσες και παρά τα επανειλημμένα διαβήματά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι "συνδυασμένες και μαζικές δράσεις" του Δημάρχου δεν έφτασαν σ΄αυτή την γειτονιά της Αθήνας.
Εκεί δε που ο Δήμαρχος μας δείχνει την "κόκκινη γραμμή" που εννοούσε "στη προστασία και στήριξη των εργαζομένων", είναι το πόστο καθαριότητας στη Κυψέλη, στην οδό Βελβενδού 45, που μετά τη λάμπα πετρελαίου στο Παγκράτι, οι εργαζόμενοι εκεί είναι κοντά 4 χρόνια με λάμπα υγραερίου και κεριά γιατί και πάλι ο Δήμος δεν πλήρωσε το ρεύμα στη ΔΕΗ.
Επιβεβαιώνεται ότι η νέα δημοτική αρχή, πατώντας στα βήματα της προηγούμενης, έχει σαν προτεραιότητα την πολιτική που έχει στο επίκεντρο την ένταση της ανταποδοτικότητας, της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από κάθε είδους φόρους τέλη και χαράτσια, των συμπράξεων με ιδιώτες-εργολάβους.
Αποδεικνύεται ότι στις προτεραιότητες του δήμου και της νέας διοίκησης δεν βρίσκονται οι ανάγκες των εργαζομένων και το δικαίωμα για κατάλληλες υποδομές, αποδυτήρια, χώρους δουλειάς με θέρμανση και φωτισμό που να εξασφαλίζουν ασφαλής, αξιοπρεπείς, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στα πόστα καθαριότητας δουλεύουν κάτω από σκληρές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, στο κρύο, στην υγρασία, ακόμα και στη βροχή.
Δίνουν πραγματική μάχη για να μη γονατίσουν οι υπηρεσίες, για να διατηρήσουν τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να εξυπηρετούνται οι δημότες.
Είναι ντροπή να μην τους παρέχονται αξιοπρεπείς χώροι όπου θα στεγάζονται με ασφάλεια και θα έχουν τα αυτονόητα για τις καθημερινές ανάγκες τους, όπως ρεύμα, νερό, ψύξη, θέρμανση, τουαλέτες και αποδυτήρια.
Είναι ακόμα μεγαλύτερη ντροπή όταν η δημοτική αρχή εφαρμόζοντας κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, μειώνει τα κονδύλια για υποδομές που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίες και από την άλλη πολλαπλασιάζει τις εργολαβίες απογειώνοντας τα κέρδη των μεγαλοϊδιωτών.»