Η Λιβύη αντέδρασε πριν από λίγο την απέλαση του πρεσβευτή της από...
την Αθήνα.
την Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.
Νωρίτερα ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα. Ο πρέσβης θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε διάστημα 72 ωρών.
Αντιδράσεις και από Τσαβούσογλου
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος σχολιάζοντας την διορία που δόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πρέσβη της Λιβύης να εγκαταλείψει τη χώρα σημειώνοντας πως «δεν είναι σωστό για την Ελλάδα να απελάσει τον πρεσβευτή. Καταδικάζουμε αυτή την αποφαση».
Όπως είπε «η Λιβύη είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. Εάν ήθελε η Ελλάδα το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραζόμασταν. Αλλά να καλείτε τη Λιβύη και να λέτε "στείλτε μου το κείμενο της συμφωνίας αμέσως", δεν ήταν μια ευγενική προσέγγιση. Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή. Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Στο μεταξύ, μόλις χθες τέθηκε υπόψην της Κομισιόν το κείμενο της συμφωνίας. Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. «Είδαμε το κείμενο μόλις χθες, πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση», τόνισε.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιουζέπ Μπορέλ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Μπρατισλάβα, με τον οποίο συζήτησαν και αυτό το θέμα. «Το ζήτημα έχει συζητηθεί και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα», διευκρίνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του. Αλλά είναι πολύ σημαντικό το κείμενο και το τι συμπεριλαμβάνει. Πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν έχει πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου».
Επιπλέον ο τόυρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως αν η Ελλάδα ήθελε το μνημόνιο θα μπορούσε να το ζήσει από την Τουρκία.
Εάν ήθελε το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραστήκαμε με την Ελλάδα. Αλλά στη Λιβύη για να τηλεφωνήσετε και το "Στείλτε μου το κείμενο συμφωνίας αμέσως" φυσικά δεν έχετε μια ευγενική προσέγγιση. Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή. Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά της Μεσογείου.
Η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».
Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει».
Τι προηγήθηκε
Ο Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε σήμερα στο υπουργείο το εξωτερικών, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα
Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.