Την απαλλαγή των 17 κατηγορουμένων ως μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας από την κατηγορία της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα...
πρότεινε η εισαγγελέας. Ζητά την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά.
"Καμία εντολή, κανέναν σχεδιασμός", είπε στη αγόρευσή της.
Μία πρωτοβουλία του Γιώργου Ρουπακιά, χωρίς να υπάρχει κανέναν απολύτως σχεδιασμός, δίχως εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ήταν η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου. Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για μια «τυχαία συνάντηση» στην καφετέρια «Κοράλλι», επισημαίνοντας πως δεν προέκυψε ότι ο Παύλος Ρουπακιάς ήταν στοχοποιημένος.
Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα, ζήτησε την ενοχή του Γ. Ρουπακιά, αφού «δίχως καμία αμφιβολία διέπραξε ανθρωποκτονία», ωστόσο ζήτησε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων για συνέργεια στη δολοφονία, υποστηρίζοντας πως «εκείνο το βράδυ δεν υπήρχε σχεδιασμός».
«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε οτι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία και δόθηκε εντολή για αυτή. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τον Ιω. Λαγό προς άλλους κατηγορούμενους δεν προκύπτει κάτι. Αντίθετα, στις τηλεφωνικές κλήσεις του Ιω. Λαγού προς τον Γ. Πατέλη φαίνεται η προσπάθεια του πρώτου να λάβει πληροφορίες για το τί έγινε εκείνο το βράδυ. Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη κι ήταν στοχοποιημένος ο Π. Φύσσας γιατί να διαπράξουν τη δολοφονία το συγκεκριμένο βράδυ που είχε τον ποδοσφαιρικό αγώνα και θα γινόταν αντιληπτό καο όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο σημείο;» ανέφερε η εισαγγελέας.
Μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία της δικογραφίας και μαρτυρικές καταθέσεις, η Αδ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η ανθρωποκτονία ήταν τυχαία», αφού η συνάντηση της παρέας του Π. Φύσσα και τριών χρυσαυγιτών στην καφετέρια «Κοράλλι» ήταν «συμπτωματική», ενώ ταυτόχρονα «δεν υπάρχει στοιχείο στοχοποίησης του Παύλου Φύσσα».
Δεν είχαν δόλο
Αναφορικά με τα 17 φερόμενα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας που κατηγορουνται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας επισήμανε ότι θα έπρεπε να απαλλαχθούν από την κατηγορία «ελλείψει υποκειμενικού στοιχείου του δόλου και των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα με την κατάργηση της απλής και άμεσης συνέργειας».
Όπως είπε στην τοποθέτησή της, δεν ποέκυψε η γνώση της τέλεσης της ανθρωποκτονίας και η αποδοχή της απόφασης του Γ. Ρουπακιά. «Δεν προέκυψε αν γνώριζαν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του Γ. Ρουπακιά και παρέμειναν στο σημείο. Ήταν ελάχιστοι ο χρόνος για να γίνει δεκτό ότι μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Ολα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Άλλωστε ουτε οι αυτόπτες μάρτυρες κατάλαβαν ότι υπήρχε μαχαίρι, μόνο ότι ο Ρουπακιάς τον αγκάλιασε» υποστήριξε Προσθέτοντας πως «η παρουσία των κατηγορούμενων οφειλόταν στη βούληση τους να συνδράμουν τους Τσαλίκη και Άγγο κατά όλης της παρέας του Φύσσα κατά την παρουσία τους στην καφετέρια».
Όσο για το Γ. Ρουπακιά, η Αδ. Οικονόμου ανέφερε ότι μόνος του αποφάσισε και εκτέλεσε την ανθρωποκτονία πράγμα που προκύπτει αφού «ήρεμος με κανονικό βηματισμό επέστρεψε στο αμάξι του καπνίζοντας». Όπως είπε, «ήθελε να φονεύσει τον παθόντα όπως προκύπτει από τα χτυπήματα που καταφέρθηκε με μανία. Είχε ήρεμη σκέψη πριν και μετά την υλοποίηση της πράξης και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτέλεσμα έπληξε με αναδιπλωμένο μαχαίρι τον Παύλο Φύσσα».