Η είσοδος στο 2020, σηματοδοτεί το κλείσιμο της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα, το κλείσιμο της δεύτερης δεκαετίας, κατά την οποία...
η οικονομία της χώρας διήλθε δια πυρός και σιδήρου αλλά και, βεβαίως, την έναρξη μιας νέας δεκαετίας με καλύτερους οιωνούς, επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ)
Το 2020 αποτελεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, έτος ορόσημο για την οικονομική μεταβολή που επιχειρείται στην Ελλάδα, με την εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων, από τα οποία ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας προσδοκά να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα. Η αναγκαιότητα χρήσης ενός νέου μείγματος για την οικονομική ανάπτυξη κατέστη προφανής το 2019, όπως και η αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία πρέπει να συνεχιστεί, δεδομένου ότι παραμένει πολύ υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως αναφέρει η ΤτΕ, στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική.
Οι προσδοκίες στην οικονομία έχουν βελτιωθεί αρκετά, ενώ η ελληνική οικονομία φαίνεται να διατηρεί και σε ικανοποιητικό βαθμό να ενισχύει την αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά καθώς είναι ακόμα αρκετά ήπια, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την απαραίτητη αναβάθμισή της, καθώς τίποτα δεν έρχεται ως δια μαγείας. Η επιχειρηματικότητα του τόπου, που πάλεψε σε αντίξοες συνθήκες, αναμένει ένα καθαρότερο ορίζοντα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε «επενδυτική βαθμίδα». Είναι προφανές ότι υπάρχει μια βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα, αλλά επίσης είναι σαφές ότι οι επενδύσεις δεν αποφασίζονται σε μία ημέρα, ενώ και η υλοποίηση μπορεί να έχει ευρύ χρονικό ορίζοντα.
Αυτόν τον ορίζοντα πρέπει να τον διατηρήσουμε «ανέφελο» και για το νέο έμψυχο δυναμικό της χώρας που θα κληθεί να στελεχώσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τον δημόσιο τομέα, ώστε να αποτραπεί ένα ακόμη κύμα φυγής «εγκεφάλων», νέων με κατάρτιση και όνειρα να προσφέρουν προς όφελος άλλων οικονομιών. Αυτό είναι, ίσως, και το δυσκολότερο στοίχημα του νέου έτους, αλλά και της προσεχούς δεκαετίας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαμορφώσει, υπό την προϋπόθεση της στήριξης από την πολιτεία, εκείνο το πλαίσιο όπου οι νέοι θα ωθούν στην ανάπτυξη με τις ιδέες τους το επιχειρείν, ώστε αυτό να λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, η κυκλικότητα της οποίας είναι γνωστή. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, αλλά και των επιχειρήσεων θα πρέπει να συντελεστεί με γοργούς ρυθμούς, καθώς κρίνεται η ανταγωνιστικότητα όλου του οικονομικού οικοδομήματος της χώρας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι η δια βίου μάθηση δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι, «ξεκομμένη» από τα δρώμενα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει καταρτισμένα στελέχη στα νέα δεδομένα, αλλά και τη μετεκπαίδευση του υφιστάμενου και του νέου δυναμικού των επιχειρήσεων για να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και να ακολουθήσουν την εξέλιξη του ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαρκώς διαμορφώνεται.
Οι «δέκα ευχές» του ΕΒΕΠ στην επιχειρηματική Ελλάδα της νέας δεκαετίας του 2020, επικεντρώνονται στην επιτυχία των δράσεων για «rebrain» και «rebusiness», στην επίτευξη ενός βιώσιμου επενδυτικού άλματος με νέες θέσεις εργασίας, στην ολοκλήρωση των ελαφρύνσεων της φορολογίας μας, στη δημιουργία ενός αναλογιστικού και ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, στην αύξηση των εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στην εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος όλων, στην επίλυση του δημογραφικού και μεταναστευτικού προβλήματος, στην υλοποίηση της «EU Green Deal» για ένα καλύτερο περιβάλλον, σε μία ισχυρή και αποφασιστική Ε.Ε. και, βεβαίως, στη διατήρηση της εθνικής μας ομοψυχίας απέναντι σε κάθε πρόκληση που διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή μας. Τέλος, ο πρόεδρος, Βασίλης Κορκίδης και το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. εύχονται το 2020 να είναι πράγματι η χρονιά ορόσημο, η οποία θα ξεκινήσει μία δεκαετία με την προοπτική να αναπληρώσει όσα στερήθηκαν οι Έλληνες όλη τη προηγούμενη δεκαετία.