Latest News

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Τι φέρνει το 2020 για 2.500.000 συνταξιούχους

Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, bonus σύνταξης σε όσους έχουν ή είχαν πάνω από 30 χρόνια εργασίας, εφάπαξ αναδρομικά ή σε δόσεις καθώς...
και πακέτο στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους έρχονται μέσα στο 2020 για περίπου 2.500.000 δικαιούχους, αλλά και τουλάχιστον 300.000 κληρονόμους όσων έχουν αποβιώσει.

Μέσα στις επόμενες μέρες, όπως δηλώνει πηγή του υπουργείου Εργασίας στο «Π», αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποία θα περιλαμβάνει θεαματικές αλλαγές σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και εισαγωγή του επαγγελματικού τρόπου αξιοποίησης των κρατήσεων για την επικουρική σύνταξη που θα λάβουν στο μέλλον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Στο υπουργείο Εργασίας, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στέλεχός του, «δεν θα κάνει κανένας γιορτές, καθώς μέσα στον Ιανουάριο πρέπει να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο». Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας:
1. Την αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
2. Την κατάργηση της περικοπής που έχει επέλθει στις επικουρικές συντάξεις όσων είχαν άθροισμα μηνιαίων αποδοχών πάνω από €1.300, όταν εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
3. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.
Σημειώνεται ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει εγγραφεί κονδύλι για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι οποίες, με βάση και τις αγωγές που έχουν κατατεθεί, ξεπερνούν τα €12 δισ., ενώ το βασικό σενάριο περιορίζει τον χρόνο αξίωσης των διεκδικήσεων μεταξύ του Ιουνίου 2015 και του Μαΐου 2016, δηλαδή, λίγο πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Το υπουργείο Εργασίας αναμένει την πιλοτική δίκη, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να νομοθετήσει τις όποιες αλλαγές και να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος. Συνεπώς, όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν μπορεί να μετρηθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις στον Προϋπολογισμό, εάν προηγουμένως δεν επανυπολογιστούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε στη συνέχεια να καθοριστούν και οι σχετικές εισφορές.
Οι τυχεροί που θα πάρουν «ζεστό» χρήμα
Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων αναμένουν σημαντικά ποσά από το 2020, καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το «κλείδωμα» των νόμιμων διεκδικήσεών τους ή των παροχών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Στον Προϋπολογισμό του 2020 έχει εγγραφεί κονδύλι ύψους €971 εκατ., το οποίο θα χορηγηθεί στους συνταξιούχους, με βάση τα κριτήρια και τα αντίστοιχα ποσά που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο. Από αυτά αφαιρείται ποσό ύψους €145 εκατ., που αντιστοιχεί στις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ αλλά και στον φόρο εισοδήματος. Έτσι, το καθαρό ποσό που θα διανεμηθεί διαμορφώνεται στα €826 εκατ. Εκτιμάται ότι αποδέκτες του συγκεκριμένου ποσού θα είναι περίπου 1.000.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Σημειωτέον, ότι αποδέκτες του συγκεκριμένου ποσού κατά τον περασμένο Μάιο ήταν οι εξής:
α) Όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα έως €5.000, οι οποίοι έλαβαν €450.
β) Όσοι είχαν εισοδήματα €5.000-€7.000 ευρώ, στους οποίους δόθηκε ενίσχυση €350.
γ) Όσοι είχαν εισοδήματα €7.000-€9.000, οι οποίοι έλαβαν €250.
Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων είχαν τον περιορισμό του περιουσιακού κριτηρίου, καθώς η ακίνητη περιουσία τους δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα €120.000 και έως €180.000 ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Οι σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση είναι να δοθεί με βάση τα αντίστοιχα κριτήρια τον Δεκέμβριο του 2020 και σύμφωνα με τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση που θα περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις την προσεχή άνοιξη.
2. Περίπου 800.000 συνταξιούχοι με ασφάλιση πάνω από 30 έτη θα δουν άμεσα αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, καθώς θα αναπροσαρμοστούν τα όρια αναπλήρωσης, τα οποία είχαν «ψαλιδιστεί» κατά τον υπολογισμό με τον νόμο Κατρούγκαλου.
3. Περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα λάβουν επιπλέον μηνιαία ποσά από €5 έως €196 ή μεσοσταθμικά €100. Ταυτόχρονα, θα λάβουν εφάπαξ τα ποσά από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας είχαν υποστεί περικοπές με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς είχαν μεικτές αποδοχές κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από €1.300.
4. Περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι θα θεμελιώσουν εντός του 2020 δικαίωμα επιστροφής ποσών με βάση το «σίγουρο» διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, δηλαδή μεταξύ του κενού που μεσολάβησε από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα κάποιων περικοπών και της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως, τα σχετικά ποσά δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και ο τρόπος καταβολής τους για τα επόμενα 5-6 χρόνια θα γίνει με βάση τις δημοσιονομικές συνθήκες.
5. Τουλάχιστον 300.000 κληρονόμοι συνταξιούχων που απεβίωσαν θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν είτε στις διαφορές με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είτε στα αναδρομικά που θα προκύψουν με βάση την απόφαση του ΣτΕ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο