Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψηφοφορία περί των αναθεωρητέων άρθρων στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα ...
της ψηφοφορίας.
Έτσι, πέρασαν με ευρύτατη πλειοψηφία η ψήφος των αποδήμων (212 υπέρ), η πρόταση της ΝΔ για εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας (με 158 θετικές ψήφους), η βουλευτική ασυλία (179 «ναι»), ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (274 «ναι») και η θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (254 ψήφοι υπέρ).
Το απόγευμα της Δευτέρας, στη διαδικασία στη Βουλή μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ψήφισαν 297 βουλευτές και απουσίαζαν τρεις. Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι οι κάτωθι:
1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.
2. Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει, η οποία, όπως αναμενόταν, δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.
3. Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 «όχι» και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
4. Θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών»
5. Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα «παρών».
6. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ’ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
8. Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
9. Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω διατάξεις χρειαζόταν να ψηφιστούν από 151 βουλευτές, καθώς στη προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων.
Το ψηφοδέλτιο που είχαν μπροστά τους οι βουλευτές
Οι διατάξεις που χρειάζονταν 151 ψήφους
Το άρθρο 32 παρ.4 και 5 που αποσυνδέει την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, αναθεωρείται για πρώτη φορά μετά το 1975. Η διάταξη έχει ευρύτατη αποδοχή, με όλα τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- να συμφωνούν. Στη προτείνουσα Βουλή η διάταξη είχε λάβει 224 ψήφους και σήμερα για να αναθεωρηθεί χρειάζεται 151.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εκλογή προέδρου με 151 βουλευτές ή και με λιγότερους, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα εάν θα υπερψηφίσει τελικά την αναθεώρηση του άρθρου 32 ή θα ψηφίσει παρών.
Το δεύτερο σημαντικό άρθρο που αναθεωρείται είναι το άρθρο 86 παρ.3, που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών. Η διάταξη στην προτείνουσα Βουλή είχε λάβει 225 ψήφους και σήμερα χρειάζεται 151. Σε αυτό το άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση με αναδρομική ισχύ που να αναφέρει ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν είναι υπουργικό, δήλωση που η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται. Και εδώ η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη γνωστή.
Το τρίτο άρθρο που αφορά στο πολιτικό σύστημα, είναι το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, ενώ στην σημερινή ψηφοφορία χρειάζεται 151 βουλευτές. Πάντως η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να αναθεωρηθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.
Με το άρθρο 68 παρ. 2 δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών, πρόταση που χρειάζεται να ψηφιστεί από 120 βουλευτές. Για τη διάταξη υπάρχει σύμπνοια των κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει τη συγκρότηση δύο Εξεταστικών Επιτροπών ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Στην προηγούμενη Βουλή το συγκεκριμένο άρθρο έλαβε 247 ψήφους.
Το αρθρο 101 προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή και σήμερα αναμένεται να λάβει ευρύτατη πλειοψηφία.
Οι διατάξεις που χρειάζονταν 180 ψήφους
Το άρθρο 54 που αφορά στην ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 160 ψήφους, ενώ σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς έχουν συμφωνήσει εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επιπλέον βελτιώσεις στο κείμενο της πρότασης και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα ψηφίσει θετικά ή παρόν. Πάντως εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσει θετικά, θα είναι το πρώτο και μοναδικό άρθρο στην ιστορία του Συντάγματος του 1975 που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές.
Στη δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, η Νέα Δημοκρατία έκανε την έκπληξη και δέχτηκε την πρόταση που είχε καταθέσει για το άρθρο 73 το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ, για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή τη δυνατότητα πολιτών να υποβάλουν προτάσεις νόμων για να συζητηθούν στη Βουλή. Με βάση το κείμενο της δικής της πρότασης, ο αριθμός υπογραφών των πολιτών που απαιτείται, πρέπει να είναι 500.000 και από την νομοθετική πρωτοβουλία εξαιρούνται θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.
Το Άρθρο 21 παρ 1 αφορά την συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, είναι πρόταση της ΝΔ και θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.