Πολύς λόγος έχει αρχίσει να γίνεται περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα σενάρια να δίνουν και...
να παίρνουν!
Τα σχετικά δημοσιεύματα σχολιάστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει στους στενούς του συνεργάτες πως πρόκειται για σενάρια ευφάνταστων μυαλών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στον δικό του σχεδιασμό.
Οι σχετικές συζητήσεις εκπορεύονται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο να προκύψουν διπλές κάλπες από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
Με βάση αυτό το δεδομένο, κάποιοι εκτιμούν ότι, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει έναν αιφνιδιασμό τη στιγμή που δεν έχει υποστεί φθορά η κυβέρνηση του και διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής στην κοινή γνώμη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης.
Όμως, αυτές οι εκτιμήσεις, δεν συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού. Μόλις χθες, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ψηφίστηκε η διάταξη που αποσυνδέει την διάλυση της Βουλής από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας ομαλούς κυβερνητικούς κύκλους. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρά στην υλοποίηση των προγραμματικών του δεσμεύσεων, με βάση πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ διαθέτει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία διασφαλίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.
Το σενάριο να προσφύγει σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη και θα ρίσκαρε, ως προς την κατάσταση που θα διαμορφωνόταν μετά από διπλές εκλογές.
Οι ίδιες πηγές, διέψευδαν κατηγορηματικά και τα σενάρια ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα. Οι όποιες αλλαγές, όπως διευκρίνιζαν, δεν πρέπει να αναμένονται μέχρι την προεδρική εκλογή τον Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφορούν τόσο τα πρόσωπα που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο, αλλά, όταν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει, θα πρόκειται για δομικό ανασχηματισμό. Στόχος θα είναι η επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς που τίθενται ως προτεραιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου και η επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν στην υλοποίηση τους.
@ Πάντως κάτι πρέπει να γίνει όσο είναι ακόμα νωρίς, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο του κυβερνητικού σχήματος φαίνεται πως δεν τραβάει με τίποτα...