Άνοιξε χθες η μια και μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί στον Δήμο Πειραιά για την αξιοποίηση του Πύργου, που...
αποτελεί σήμα κατατεθέν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά έχει κατατεθεί από την κοινοπραξία των Prodea ΑΕΑΑΠ (πρώην Πανγαία)-Dimand-EBRD.
Μετά το χθεσινό άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο και εάν εγκριθεί θα οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Υπό προϋποθέσεις, η σχετική σύμβαση παραχώρησης θα μπορούσε να υπογραφεί εντός του έτους υποστηρίζουν οι πλέον αισιόδοξοι από το Δήμο Πειραιά, αν δεν προκύψουν απρόοπτα...
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία έχει προτείνει την αξιοποίηση του Πύργου τόσο για τη δημιουργία ξενοδοχείου, όσο και καταστημάτων και χώρων γραφείων.
Το ιστορικό του Πύργου
Το κτίριο των 25 ορόφων, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Χούντας και παραμένει «στα μπετά» από το 1974 (ο γυάλινος σκελετός κρύβει τη…γύμνια του), βρίσκεται στο στόχαστρο σχεδόν κάθε δημάρχου Πειραιά εδώ και δεκαετίες.
Ο Πύργος Πειραιά είναι ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά εκτός από ένα ισόγειο κατάστημα 335 τετραγωνικών μέτρων που είχε περιέλθει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι του κτιρίου είχαν κατά καιρούς λειτουργήσει με διάφορες χρήσεις.
Η κατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά είχε ξεκινήσει το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση. Η αρχιτεκτονική μελέτη είχε ανατεθεί στους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζο και η στατική μελέτη στον καθηγητή Αρίσταρχο Οικονόμου.
Η κατασκευή του φέροντος οργανισμού είχε ολοκληρωθεί από το 1974, αλλά επί σχεδόν μία δεκαετία οι κάτοικοι του Πειραιά έβλεπαν μόνο τα μπετά… Τελικά το 1983, επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου, έγινε επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου με γυάλινα και μεταλλικά ελάσματα.