Latest News

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Πως ν' αντισταθεί ο Δήμαρχος Πειραιά στην COSCO

Τη μεγάλη απάτη της COSCO που παρουσίασε μια ολόκληρη σχεδιαζόμενη China Town σχεδόν 200.000 τ.μ. πάνω στη νέα γη των 133 στρεμμάτων στην Πειραϊκή ως duty free mall περίπου 20.000 τ.μ...
καταγγέλλουν τρεις κινήσεις ενεργών πολιτών που αγωνίζονται κατά της νότιας επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραική και καλούν τον Δήμαρχο Πειραιά ν' αντισταθεί ακολουθώντας το μαχητικό παράδειγμα των Δημάρχων των άλλων παραλιμένιων Δήμων κατά της COSCO.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τριών κινήσεων ενεργών πολιτών είναι η εξής:

"ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ (KAI) Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ  COSCO!

Οι κάτοικοι της Πειραϊκής που αγωνιζόμαστε κατά της νότιας επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας από τις αρχές του 2018 χαιρετίζουμε τη μεγάλη νίκη των κατοίκων των παραλιμένιων Δήμων και των εργαζομένων στο λιμάνι κατά της COSCO, με την ακύρωση της κατασκευής 4ης προβλήτας για κοντέινερ στο Κερατσίνι και της μετατροπής της πολύτιμης κοινόχρηστης επισκευαστικής ζώνης Νέου Μώλου Δραπετσώνας  σε αποθηκευτικό χώρο της COSCO.

Καταγγέλουμε τη μεγάλη απάτη της COSCO που παρουσίασε μια ολόκληρη σχεδιαζόμενη China Town σχεδόν 200.000 τ.μ. πάνω στη νέα γη των 133 στρεμμάτων στην Πειραϊκή ως duty free mall περίπου 20.000 τ.μ. Η απάτη αυτή αποκαλύπτει τις προθέσεις των αδηφάγων Κινέζων 'επενδυτών' και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για τα σχέδιά τους να αξιοποιήσουν ως real estate τη νέα προβλήτα που θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πειραιά να ακολουθήσει το μαχητικό παράδειγμα των Δημάρχων των άλλων παραλιμένιων Δήμων κατά της αδηφάγου COSCO, η οποία, για να αυξήσει τα κέρδη της από τα πρόσθετα κρουαζιερόπλοια και τις κερδοφόρες μη λιμενικές δραστηριότητες πάνω στη σχεδιαζόμενη τεράστια προβλήτα στην Πειραϊκή, θα πνίξει την πόλη μας στα καρκινογόνα καυσαέρια και θα στραγγαλίσει την ήδη προβληματική κυκλοφορία.

Πώς όμως να δώσει μάχη για την πόλη του κατά της επιθετικής COSCO ο κ. Μώραλης, όταν εξακολουθεί να είναι αμοιβόμενος Διοικητικός Σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ-COSCO, όχι ως Δήμαρχος Πειραιά εκπροσωπώντας τον Δήμο (όπως συνέβαινε όταν ο ΟΛΠ ήταν δημόσιος), αλλά ως εκπρόσωπος διορισμένος από το ΤΑΙΠΕΔ που διατηρεί ακόμα το 16% των μετοχών της εταιρίας. 

Ο κ. Μώραλης, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, χρησιμοποίησε πάλι ως πρόσχημα ότι το έργο της νότιας επέκτασης είναι υποχρεωτικό γιατί περιλαμβάνεται στον νόμο για την παραχώρηση του λιμανιού που ψήφισε το 2016 με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή. Κανένας όμως νόμος δεν μπορεί να καταδικάσει μία πόλη σε 'υποχρεωτική' ασφυξία, όποιοι και όσοι κι αν τον ψήφισαν. Είναι καθήκον του Δημάρχου να υπερασπιστεί την πόλη του απέναντι σε όλες τις απειλές κατά των κατοίκων της, απ' όπου κι αν προέρχονται.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η νομική μας εκπρόσωπος κ. Γιαννούλου τόνισε ότι η Κινεζική COSCO λειτουργεί αποικιοκρατικά, χωρίς σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και επισήμανε τις νομικές ευθύνες για τη σχεδιαζόμενη επεξεργασία των τοξικών βυθοκορημάτων από τον κεντρικό λιμένα σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας και τη χρήση τους για την πλήρωση των τσιμέντινων κιβωτίων με τα οποία σχεδιάζεται να κτισθεί μέσα στη θάλασσα η νέα προβλήτα. Επίσης κατέθεσε στοιχεία για την θανατηφόρα ρύπανση που παράγεται από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν πάνω στα κρουαζιερόπλοια για τις τεράστιες ανάγκες των πλωτών αυτών πολιτειών και ζήτησε να διενεργηθούν και να κατατεθούν ακτομηχανικές μελέτες για τις αλλαγές που θα επιφέρει η τεράστια επίχωση στις ακτές της περιοχής. 

Οι κάτοικοι της Πειραϊκής θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα στα σχέδια της COSCO σε βάρος της υγείας και της ζωής των παιδιών και εγγονών μας και θα εμποδίσουμε το μπάζωμα της θάλασσάς μας. Παράλληλα απαιτούμε την άμεση απόδοση στον Πειραϊκό λαό των 140 στρεμμάτων του Δήμου στο Παλατάκι, ώστε να φυτευθούν και να γίνουν Δημοτικό Άλσος ως συμβολή μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη ανάδειξη των εκεί  "φυλακισμένων μνημείων" : Τάφος του Θεμιστοκλή, μεγάλο τμήμα του Κονώνειου Τείχους και το βασιλικό περίπτερο 'Παλατάκι'. 

- ΟΥΤΕ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ!
- ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ!
- ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!
  
- Κίνηση πολιτών "Ενεργοί πολίτες της Πειραϊκής"
- Κίνηση πολιτών Πειραιά "Λιμάνι φιλικό στην πόλη!"
- Αγωνιστική Κοινοτική κίνηση Πειραιά "Ενεργοί πολίτες Α' Κοινότητας
-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!"

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ