Latest News

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Χειροπέδες σε τέσσερις εφοπλιστές για την κομπίνα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τέσσερις εφοπλιστές από τον Πειραιά και την Αθήνα οδηγούνται σήμερα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας...
στη Θεσσαλονίκη, καθώς κατηγορούνται ότι με 5ο εφοπλιστή, έστησαν σε συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές αρχές, ολόκληρο δίκτυο σχετικό με την πιστοποίηση ρυμουλκών και αναθέσεις έργων στο λιμάνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εφοπλιστής αντιστάθηκε σθεναρά την ώρα της σύλληψης από κλιμάκιο των αδιάφθορων.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, εξαιτίας της δράσης του κυκλώματος, τα κέρδη του οποίου αποτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με ταυτόχρονη διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χρεοκόπησε μία εφοπλιστική εταιρεία.
Η μεγάλη έρευνα της ΕΛΑΣ ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο.
Το κύκλωμα
Ειδικότερα, στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος που είχε στήσει ένα ιδιότυπο μονοπώλιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι άντρες του Εσωτερικών Υποθέσεων.
Εμπλεκόμενοι σε αυτό το κύκλωμα φέρονται να είναι ο Λιμενάρχης, τέσσερις εφοπλιστές και ιδιοκτήτες ρυμουλκών και πλοηγοί αυτών των ρυμουλκών.
Το κύκλωμα αυτό φαίνεται πως υπερχρέωνε για τις υπηρεσίες του ναυτιλιακές εταιρείες για την ρυμούλκηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ένας τρόπος που είχαν βρει για να το κάνουν αυτό ήταν ενώ χρειάζονταν π.χ. δύο ρυμουλκά για ένα πλοίο, εκείνοι έβαζαν τα διπλάσια ώστε να υπερχρεώνουν την ρυμούλκηση στις πλοιοκτήτριες εταιρείες.
Ένας άλλος τρόπος ήταν να χρεώνουν την παροχή «προτεραιότητας» για τον ελλιμενισμό πλοίων έναντι άλλων, με το ανάλογο αντίτιμο.