Μπορεί να χρειάστηκαν πολλές ώρες, να άνοιξαν χάρτες, αλλά η συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφερε αποτέλεσμα για τους ίδιους, καθώς και τον ...
Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στη «σκιά» μένουν οι ΗΠΑ που βλέπουν την παρουσία τους να φθίνει στην περιοχή, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Κούρδοι που για άλλη μια φορά προδόθηκαν από τους συμμάχους που διάλεξαν.
Τι αναφέρει ο Guardian
Η συμφωνία θεωρείται καλή εξέλιξη για την Τουρκία και ιδιαίτερα κακή για τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ενώ ενισχύει τον νέο ρόλο της Ρωσίας ως η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή, καθώς φθίνει η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, τονίζει η γνωστή αγγλική εφημερίδα Guardian. Επίσης, κερδισμένος βγαίνει και ο πρόεδρος της Συρίας – ο σύμμαχος του Πούτιν- Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που κατέλαβαν από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της Άγκυρας, ενώ ρωσικά στρατεύματα και συριακές δυνάμεις θα ελέγχουν την υπόλοιπη μεθόριο, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά υλοποιείται ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας: τη διάλυση του κουρδικού ελέγχου σε ένα διάδρομο 440 χλμ. στα σύνορα.
Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν να ολοκληρωθεί η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, οι Κούρδοι είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη βορειοανατολική Συρία.
Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και η συνοριοφυλακή της Συρίας, που ελέγχει ο πρόεδρος της χώρας Άσαντ, από το μεσημέρι της Τετάρτης θα φροντίσουν για την απομάκρυνση των μαχητών και των όπλων του SDF σε βάθος 30 χλμ. από τις θέσεις τους στα σύνορα. Αυτό συμφώνησαν μεταξύ άλλων ο Πούτιν και ο Ερντογάν.
Οι κουρδικές συριακές δυνάμεις θα έχουν προθεσμία 150 ωρών για να αποχωρήσουν και στη συνέχεια Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες θα ξεκινήσουν κοινές περιπολίες σε βάθος 10 χλμ. από την περιοχή που γινόταν η τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Εξαίρεση αποτελεί η de facto κουρδική πόλη Καμισλί. Η συμφωνία όμως περιλαμβάνει τόσο τη στρατηγική πόλη Μανμπίτζ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες κατά την τουρκική εισβολή, όσο και τη σημαντική πόλη για τους Κούρδους, Κομπάνι. Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι από κοινού Τουρκία και Ρωσία θα διευκολύνουν την επιστροφή προσφύγων από τη Συρία.
Η Άγκυρα έχει την ικανοποίηση ότι η Μόσχα έπεισε τη Δαμασκό να εκχωρήσει τον έλεγχο σε περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, διαλύοντας τον έλεγχο των Κούρδων. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φαίνεται ότι απέσπασε τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας ότι θα σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επισημαίνει ο Guardian.
Επιπλέον, ιδιαίτερη συμμαχία έχει το γεγονός ότι με τη συμφωνία Τουρκίας- Ρωσίας για τη Συρία, οι Κούρδοι θα πρέπει να αποσυρθούν από περιοχή τριπλάσιου μεγέθους από εκείνη που κάλυπτε η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, για την κατάπαυση πυρός, καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής που ήθελε η Τουρκία να συμπεριληφθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Σόνερ Καγκαπτάι, διευθυντή του τουρκικού προγράμματος στο Washington Institute. «Το αποτέλεσμα της συνάντησης Πούτιν- Ερντογάν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ στο να επηρεάζει ΗΠΑ και Ρωσία τον έναν εναντίον του άλλου, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την Άγκυρα. Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλο αυτό τον καιρό», ανέφερε για τα όσα συμφωνήθηκαν στο Σότσι.
Πως βγήκε κερδισμένος ο Άσαντ
Κέρδη από τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας έχει όμως και ο Άσαντ, που έκανε την Τρίτη μια συμβολική επίσκεψη στην Ιντλίμπ, την οποία για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ελέγχει το καθεστώς. Με τη νέα συμφωνία εγκρίθηκε η επιστροφή των δυνάμεων του Άσαντ στα σύνορα, καθώς μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν επί χρόνια περιπολίες στην περιοχή, μαζί με τους μέχρι πρότινος συμμάχους τους, τους Κούρδους.
Πλέον, αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στα βορειοανατολικά, επισημαίνει το Assosiated Press. Στον αντίποδα, η συμφωνία αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το όνειρο της αυτονομίας των Κούρδων.