Latest News

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας για βόμβες μολότοφ, άδειες κρατουμένων και επικίνδυνη οδήγηση

Το νομοσχέδιο που θα φέρει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρας περιλαμβάνει τροποποιήσεις διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της...
Ποινικής Δικονομίας.

Τι αλλάζει
Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η χρήση και κατοχή μολότοφ μέσα στο πλήθος θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ κακουργηματική μορφή αποκτά ξανά και το αδίκημα της δωροδοκίας των υπαλλήλων.
Αναφορικά με τις την υφ’ όρων απόλυση για κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί περισσότερες από μία φορά σε ισόβια, θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση αφού θα έχουν εκτίσει 20 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
Επίσης, βάσει των επικείμενων αλλαγών, αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή προκειμένου ο κρατούμενος να υποβάλει αίτηση για υφ΄ όρων απόλυση υπό τον όρο της κατ΄ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονικής επιτήρηση (βραχιολάκι).
Μετά την κατάργηση των πταισμάτων, επιβάλλεται για την άμεση και αδιάκοπη προστασία του ευαίσθητου ζητήματος της κοινής ησυχίας, η αναγωγή τους σε ελαφρά πλημμελήματα, ώστε να εξασφαλίζεται η βεβαίωση αυτών των ποινικών παραβάσεων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.
Κατά λοιπά, υπάρχουν και νέες διατάξεις που αφορούν στην επικίνδυνη οδήγηση και στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.
Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
β) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.