Latest News

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Δήμος Πειραιά: "Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε"!

Με νοοτροπία τύπου "Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε" διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά...

Με ένα ρολόι πάνω στα έδρανα του Προεδρείου να μετρά αντίστροφα για κάθε ομιλητή (5' λεπτά για τους επικεφαλής των συνδυασμών και 3' για τους δημοτικούς συμβούλους και να κορνάρει ένα λεπτό πριν την λήξη) προσπαθούσαν να τηρήσουν  επιλεκτικά τον κανονισμό κι έχαναν την ουσία και...την μπάλα. 

Το Προεδρείο δεν διανοήθηκε ποτέ να διακόψει τον Δήμαρχο που έπαιρνε αρκετές φορές το λόγο για ν΄ απαντήσεις σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και σε πολίτες που μίλησαν στη συνεδρίαση.(σ.σ. Παρόλο που προσωπικά θέλουμε ν' ακούμε αρκετά τον Δήμαρχο για ευνόητους λόγους...)  
Ούτε τον επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς για όλους" Νίκο Μπελαβίλα τόλμησαν να διακόψουν, όταν ανέβηκε στο βήμα και μίλησε τριπλάσιο χρόνο (σχεδόν 17 λεπτά) για να ενημερώσει το Σώμα για Μaster Plan της ΟΛΠ AE (σ.σ. Εδώ μάλλον καλά έπραξαν, καθώς ήταν χρήσιμα όσα ειπώθηκαν για την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των δημοτών).
Εκείνο που κυριάρχησε σε όλη τη συνεδρίαση ήταν το άγχος, η  ανασφάλεια και η βιασύνη του Προεδρείου να τελειώσει όπως όπως στα γρήγορα τη συνεδρίαση. Τηρώντας με ευλάβεια σαν ευαγγέλιο έναν γραφειοκρατικό κανονισμό που δεν έχει ως πρώτο μέλημα να υπάρχει ένας δημιουργικός και εποικοδομητικός διάλογος, αλλά απλώς να γίνονται μονόλογοι, χωρίς δυνατότητα να επανέλθει ένας ομιλητής, εκτός του Δημάρχου... 

Σίγουρα η ευθύνη της συνεδρίασης ανήκει στο Προεδρείο και φυσικά κρίνεται από τον τρόπο που διευθύνουν τη συζήτηση.
Ωστόσο η αγωνιώδης προσπάθεια να διαχειριστούν τη συνεδρίαση δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν το μοναδικό ζητούμενο του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Η συνεχής εκνευριστική διακοπή των ομιλητών, με άγαρμπο, αγενές έως και  προσβλητικό τρόπο του τύπου "δεν θα ξενυχτήσουμε εδώ για να πεις την άποψή σου) δεν αναβαθμίζει τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου του Δήμου Πειραιά. 
Αντιθέτως υποβαθμίζει το επίπεδο, υποτιμά τους δημοτικούς συμβούλους και πάνω απ' όλα δημιουργεί σε όσους δημοτες και μη. παρακολουθούν μέσω web tv τη συνεδρίαση ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν αγγαρεία και το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα τελειώσουν να πάνε σπίτια τους...

@Με απλά λόγια, το πρόβλημα πως θα λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι του Προεδρείου που πρέπει να βρει έναν δικό του τρόπο να το κάνει και όχι να κρύβεται πίσω ένα κανονισμό για να καλύψει την ανασφάλεια του ή αν θέλετε την ανεπάρκεια του και τα κενά του, ενώ θα έπρεπε να εμπνεύει σεβασμό, να έχει ευγένεια, ηρεμία, άνεση και χιούμορ.  
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να μεταφέρει το πρόβλημα του στο Σώμα και να καπελώνει την συνεδρίαση, λέγοντας συνεχώς "άντε να τελειώνουμε..."