Χωρίς να αλλάξουμε κάτι στον τύπο της άσκησης, μεταθέτοντας απλά την ώρα της προπόνησης την κατάλληλη στιγμή, θα δούμε το λίπος στο σώμα να καίγεται με διπλάσιο ρυθμό...
υποστηρίζει νέα έρευνα.
Καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος μπορεί να επιφέρει η αλλαγή στον χρόνο που επιλέγετε να φάτε και να γυμναστείτε. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια των Bath και Birmingham και δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Στη μελέτη, που διήρκεσε έξι εβδομάδες, συμμετείχαν τριάντα άνδρες που χωρίστηκαν σε παχύσαρκους και υπέρβαρους. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα δύο υπό μελέτη ομάδων οι οποίες χωρίστηκαν ανάλογα με το αν έτρωγαν πρωινό πριν ή μετά την άσκηση και μία ομάδα ελέγχου τα μέλη της οποίας δεν άλλαξαν τίποτα στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που ασκούνταν πριν το πρωινό έκαιγαν διπλάσια ποσότητα λίπους συγκριτικά με την ομάδα των ανθρώπων που γυμναζόταν μετά το πρωινό.
Μολονότι αυτή η μελέτη δεν έδειξε αλλαγές στο βάρος των συμμετεχόντων εντούτοις μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων έδειξε βελτιώσεις στο προφίλ της υγείας όσων γυμνάζονταν πριν το πρωινό. Ο οργανισμός τους είχε καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη και το σάκχαρο του αίματος δεν σημείωνε απότομες αυξομειώσεις, δύο παράγοντες που συσχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή του χρόνου που τρώτε σε σχέση με το πότε γυμνάζεστε μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην υγεία σας. Παρατηρήσαμε πως οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και ασκούνταν πριν το πρόγευμα, έκαιγαν διπλάσια ποσότητα λίπους συγκριτικά με την ομάδα ανθρώπων που ασκούνταν μετά το πρωινό. Σημαντικό επίσης είναι πως παρότι δεν είχαν καμία επίδραση ως προς απώλεια βάρους τα αποτελέσματα βελτίωναν δραματικά την υγεία των συμμετεχόντων», εξήγησε ο Δρ. Javier Gonzalez.
Μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μύες της ομάδας που ασκείτο πριν από το πρωινό είχαν καλύτερη απόκριση στην ινσουλίνη συγκριτικά με την ομάδα που ασκείτο μετά το πρωινό παρότι η ποσότητα του φαγητού και τα προγράμματα άσκησης ήταν ίδια. Επιπλέον οι μύες όσων ασκούνταν πριν το πρωινό έδειξαν μεγαλύτερες αυξήσεις στις σημαντικές πρωτεΐνες, ειδικά εκείνες που σχετίζονταν με τη μεταφορά γλυκόζης από το κυκλοφορικό σύστημα στους μύες.
Ο Δρ. Gareth Wallis, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Birmingham πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει πως η άσκηση μετά από ολονύχτια νηστεία ενδέχεται να αυξήσει τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό χωρίς μάλιστα να γίνει αλλαγή ούτε στην ένταση, ούτε στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτού του τύπου άσκησης και αν οι γυναίκες ωφελούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι άνδρες».ygeiamou