Latest News

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Ποια ήταν η αντίδραση της Τουρκίας

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως Γενοκτονία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με...
405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φανερά εξοργισμένος χαρακτήρισε την απόφαση «άκυρη».
Η συγκεκριμένη απόφαση, αν και έχει συμβολικό χαρακτήρα, είναι σίγουρο ότι θα ανάψει… νέες φωτιές στις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ακόμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται έντονα η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αντιβαίνει στη συμμαχία της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Η απόφαση με την οποία καλείται η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις και άλλα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας και κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων εξαιτίας της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία εγκρίθηκε νωρίτερα με 403 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει επίσης ότι το ψήφισμα αυτό αντίκειται στη διμερή συμφωνία της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας την 17η Οκτωβρίου για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η οποία ανέστειλε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν κινήσεις, οι οποίες θα βλάψουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.
Να σημειώσουμε ότι η απόφαση με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να επιβληθούν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία για να έχει πρακτικό αντίκρισμα.