Ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού που...
έγινε το Σάββατο στη βορειοδυτική Συρία.
Ο Μπαγκντάντι ενεργοποίησε γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της εφόδου την οποία συντόνισε η CIA.
Ο Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκντάντι, αρχηγός του ISIS, κρυβόταν τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, από το μέσο του Ισλαμικού Κράτους al-Furqan έδειχνε έναν άνδρα που υποτίθεται ότι ήταν ο Μπαγκντάντι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε μιλήσει στη Μοσούλη.
Τον Φεβρουάριο του 2018 Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αρχηγός του ISIS είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που είχε γίνει το 2017 και ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης για έως και πέντε μήνες εξαιτίας των τραυμάτων του.
Ο Μπαγκντάντι έγινε αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ (ISI). Τρία χρόνια αργότερα, το ISI ανακοίνωσε την απορρόφηση μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την αλ Κάιντα στη Συρία και ο Μπαγκντάντι δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS).
Αν επιβεβαιωθεί ότι ο αρχηγός του ISIS είναι νεκρός, θα πρόκειται για τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη που σκοτώνεται ή συλλαμβάνεται από το 2011, όταν σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Στη διάρκεια της εφόδου των Αμερικανών στο κρησφύγετο του ηγέτη του ISIS ήταν παρόντες και μέλη της οικογένειάς του. Δεν τραυματίστηκαν παιδιά στην επιδρομή, αλλά σκοτώθηκαν δύο σύζυγοι του Αλ Μπακντάντι αφού πυροδότησαν τα γιλέκα με τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένες.
Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Αλ Μπαγκντάντι με 25 εκατ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστούσε τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο του πλανήτη.
Η σύλληψή ή ο θάνατος του αρχηγού του ISIS εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που δέχθηκε σκληρή κριτική από τους πολιτικούς αντιπάλους Δημοκρατικούς, αλλά και τους Ρεπουμπλικανούς μετά την ανακοίνωσή του στις 6 Οκτωβρίου ότι αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις ενόψει της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία και την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ, που είχαν συμβάλει στην ήττα του «χαλιφάτου» του ISIS.
Η επαρχία Ιντλίμπ, όπου διεξήχθη η επιχείρηση, δεν είναι η περιοχή όπου είχαν τις βάσεις του οι αμερικανικές δυνάμεις ή όπου αποσύρθηκαν, αλλά ένα καταφύγιο τζιχαντιστικών δυνάμεων, πολλές εκ των οποίων με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, που είχαν αποκρούσεις τις προσπάθειες των στρατευμάτων του Μπασάρ Αλ Άσαντ για την ανακατάληψή της.
Ο Αλ Μπαγκντάντι κρυβόταν σε μεθοριακές πόλεις της Συρίας, συχνά φορώντας «κανονικά» ρούχα και μετακινείτο μ’ ένα ιδιωτικό ΙΧ, ενώ είχε διασφαλίσει ότι η συνοδεία του δεν είχε κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να αποφύγει τον εντοπισμό του.
Ορισμένοι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι με την πάροδο του χρόνου και τις απώλειες εδαφών του ISIS στη Μέση Ανατολή ήταν αναπόφευκτη η σύλληψη ή η εξόντωση του Αλ Μπαγκντάντι.