Νικημένος από τον καρκίνο έφυγε σε ηλικία 61 ετών ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης σκορπώντας τη θλίψη στον
καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Τάκης Σπυριδάκης έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο για την οποία είχε μιλήσει και σε μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους, ενώ πολλοί συνάδελφοί του δηλώνουν συγκλονισμένοι καθώς νόμιζαν πως είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο.
καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Τάκης Σπυριδάκης έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο για την οποία είχε μιλήσει και σε μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους, ενώ πολλοί συνάδελφοί του δηλώνουν συγκλονισμένοι καθώς νόμιζαν πως είχε ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ο Τάκης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη με την ταινία "Γλυκιά Συμμορία". Αγαπήθηκε ως "Μπαλούρδος" στο Λούφα και Παραλλαγή. "Αγαπούλα πούλα" έλεγε στις τηλεοπτικές διαφημίσεις που άφησαν εποχή.
Γεννήθηκε στην Αίγινα στις 4 Φεβρουαρίου 1958 και ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία «Ο Κήπος του Θεού», της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο Τακης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Γλυκιά Συμμορία», σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του εκείνη απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη (1984).
Ακολούθησαν η «Πρωινή Περίπολος» (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), «Προστάτης Οικογένειας» (Νίκος Περάκης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), «Μαύρο Γάλα» (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), «Κανείς δεν χάνει σε Όλα» (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), «Φτηνά Τσιγάρα» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), «Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» (Νίκος Περάκης, 2005), «Ισοβίτες» (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και «4 Μαύρα Κοστούμια» (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).
Το 1989 ο Τ. Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990.
Η μάχη με τον καρκίνο και η εξομολόγησή του
Ο Τάκης Σπυριδάκης σε συνέντευξή του είχε μιλήσει το 2017 ανοιχτά για τη μάχη που είχε δώσει με τον καρκίνο: «Ένα χρόνο πριν έμαθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είχα κάποια συμπτώματα με την έννοια του ότι δεν μπορούσα να φάω καλά. Πίστευα ότι ήταν ένα σύμπτωμα από τη δουλειά μας, το άγχος μας, αλλά τι άγχος. Έκανα μια δουλειά στο θέατρο που πήγαινε εξαιρετικά καλά και πάει ακόμα. Δεν πήγα στον γιατρό. Με την επιμονή της πρώην συζύγου μου, που διατηρούμε μια εξαιρετική σχέση, πήγα σε ένα γιατρό που μου ανακοίνωσε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.
Του είπα ότι είμαι μεγάλος άνθρωπος και θα ήθελα να μην μιλάμε περιφραστικά, να μην μιλάμε με μισόλογα και να μου πει ότι είναι για να ξέρω κι εγώ τι να κάνω και να πάρω τις αποφάσεις μου. Πήρα τη γυναίκα μου και πήγαμε σε ένα μπαράκι, χτύπησα τέσσερα ουίσκι απανωτά, κάπνισα κι ένα πακέτο τσιγάρα και είπα από μέσα μου μερικά πράγματα, δεν τα εξομολογήθηκα σε κανέναν. Όταν πήγα σπίτι, ζήτησα απλώς να δω τα παιδιά μου, να κάνουμε μια κουβέντα για να μην τους έρθει απότομα».
«52 μέρες μέσα στο νοσοκομείο, τα είδα όλα. Εκείνο που με έκανε πολλές φορές να δακρύσω ήταν οι συνάδελφοι που ήταν δίπλα μου. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος ήταν συνέχεια εκεί, καθόταν σε μια καρέκλα ο άνθρωπος και ξενυχτούσε, που μέχρι τότε είχαμε πει μόνο ένα γεια. Ήταν συγκινητικό, που μάλλον σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια κάτι καλό έχω κάνει σε αυτό τον χώρο».
H συγκλονιστική αποκάλυψη του Τάκη Σπυριδάκη για την αδερφή του
Το 2016, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, ο Τάκης Σπυριδάκης, είχε εκμυστηρευτεί τις πιο δύσκολες περιόδους τις ζωής του, αλλά και τα πράγματα για τα οποία είχε μετανιώσει.
«Νομίζω ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ και για να το θυμάμαι ακόμα σημαίνει ότι ήταν πάρα πολύ έντονο, το ’78 που πήγα στρατιώτης ήταν πολύς ο καιρός και νομίζω ότι ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου, γιατί πάνω στα καλύτερα σου χρόνια είσαι αγκαλιά με το τίποτα.
Η απώλεια της αδελφής μου που ήταν μάλιστα και πρόσφατη ήταν ένα μεγάλο γεγονός για εμένα, έφυγε από την ζωή την Πρωτοχρονιά. Το περιμέναμε, αλλά όσο αναμενόμενο και να είναι, όταν συμβαίνει, συμβαίνει. Μου κόστισε πολύ», είχε αναφέρει, ο Τάκης Σπυριδάκης για τον χαμό της αδελφής του.
Όσον αφορά για τα πράγματα για τα οποία είχε μετανιώσει στη ζωή του, ο ίδιος είχε αποκαλύψει: «Είναι αρκετά πράγματα, ένα από όλα είναι ο γάμος. Δεν ήμουν φτιαγμένος για να μπορέσω να ζήσω με αυτές τις συνθήκες, με ό,τι εννοούμε όταν λέμε γάμο. Ο γάμος είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση. Με την μητέρα των παιδιών μου ζήσαμε υπέροχα 20 χρόνια, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος».
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο
Συγκλονισμένος είναι ο καλλιτεχνικός χώρος από το θάνατο του ηθοποιού.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε πως ήταν έναν ένας ευπρεπέστατος ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης με τρομερή ενέργεια σαν τη ζωή. «Μου είχε πει ότι το είχε ξεπεράσει» ανέφερε για το πρόβλημα με τον καρκίνο που αντιμετώπιζε.
Μπιμπίλας: Ένας άνθρωπος «της ποιότητας»
ο Σπύρος Μπιμπίλας έκανε λόγο για έναν άνθρωπο «της ποιότητας», ο οποίος είχε πολύ χιούμορ και αγαπούσε πολύ την δουλειά που έκανε.
Ευαγγελία Μουμούρη: Δεν έμπαινε ποτέ σε καλούπια
«Πάλευε για τα δικά του όνειρα, δεν έμπαινε ποτέ σε καλούπια. Όσο έλεγες ότι έμπαινε στο σύστημα μετά έβγαινε από μόνος του. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, εμείς θα τον θυμόμαστε με πολύ γλύκα.»